Σαν σήμερα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου κόβει την τούρτα νίκης του ΠΑΣΟΚ

Σαν σήμερα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου κόβει την τούρτα νίκης του ΠΑΣΟΚ

10 Οκτωβρίου του 1993. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κόβει την τούρτα της νίκης του ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο χαραγμένο πάνω της. Η Δήμητρα Λιάνη ταΐζει στο στόμα τον σύντροφο της σε ένα ιστορικό βίντεο (Vid)

Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993 με ποσοστό 46,88%.

Οι εορτασμοί έλαβαν χώρα στη βίλα στην Εκάλη. Ανεξίτηλο έχει μείνει το στιγμιότυπο κατά το οποίο ο Αντρέας Παπανδρέου κόβει την τούρτα της νίκης του ΠΑΣΟΚ με τη Δήμητρα Λιάνη πλάι του και πολλά στελέχη του κόμματος τριγύρω. Η τούρτα με τον τον ήλιο του κόμματος κόπηκε από τα χέρια του ιδίου του Α. Παπανδρέου.

“Στην υγειά μας και στον αγώνα μπροστά μας” έλεγε ο τότε πρωθυπουργός που θα κυβερνούσε εκ νέου μετά τα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Νωρίτερα η κ. Λιάνη τον τάιζε στο στόμα και ένας μπάτλερ του σκούπιζε το χέρι.

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και το social media account, Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο που ασχολείται με θέματα σοσιαλιστικής ρετροσπεκτίβας.

Για την ιστορία, τον Οκτώβριο του 1993 και μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αθώο λόγω αμφιβολιών με ψήφους 7 προς 6 τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία με ποσοστό 46,88%.

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε στις 13 Οκτωβρίου 1993 από την προηγούμενη Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990 και έμεινε στη εξουσία μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 1996. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, έλαβε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και ορκίστηκε στις 13 Οκτωβρίου.

Τον Οκτώβριο του 1995 το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια περίοδο εσωτερικής κρίσης, καθώς από την Κεντρική Επιτροπή παραιτήθηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας, για να ιδρύσει αργότερα το ΔΗΚΚΙ. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο Κώστας Σκανδαλίδης, μετά την είσοδο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήλθε στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό νοσοκομείο μετά από νέα κρίση της υγείας του.

Μετά από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρωθυπουργία στις 17 Ιανουαρίου 1996, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με εισήγηση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφάσισε τις διαδικασίες εκλογής του πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Την επόμενη μέρα η κοινοβουλευτική ομάδα επέλεξε ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Κώστα Σημίτη ως νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Τον Ιούνιο του 1996 απεβίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα