Ο ESM ενέκρινε το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Ο ESM ενέκρινε το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012. Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ενέκριναν την καταβολή του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρία τμήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν πλέον ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ το 2016, θα μειωθεί στο 124% το 2020 και θα πέσει «σημαντικά» κάτω από το 110% το 2022. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) Eurokinissi

Επιταχύνονται οι διαδικασίες σε όλα τα μέτωπα. Τη Δευτέρα η πρώτη δόση του δανείου - γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν εξελίξεις σε διπλό μέτωπο. Διαπραγματεύσεις και μνημόνιο για τη μεγάλη συμφωνία και σε δύο δόσεις η εκταμίευση του δανείου - γέφυρα

Επιταχύνονται σε όλα τα μέτωπα οι διαδικασίες, με στόχο να θωρακιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο ESM ενέκρινε τη χορήγηση τριετούς δανείου προς την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την κατάρτιση του νέου μνημονίου που θα συνοδεύουν το δάνειο.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο EFSM ανακοίνωσε πως το βραχυπρόθεσμο δάνειο, το δάνειο – γέφυρα της χώρας, θα είναι συνολικού ύψους 7,16 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις, με την πρώτη να αναμένεται τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το ανακοινωθέν του ESM για το πλήρες δάνειο της Ελλάδας έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε επί της αρχής τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας προς την Ελλάδα, υπό μορφή δανειακού προγράμματος.

Η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα και σε άμεση συνάρτηση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο, όπως οι εγκρίσεις σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων σε πολλά κράτη – μέλη.

Βάση για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM αποτέλεσε η αξιολόγηση των θεσμών και η πρόταση του γενικού διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η εν λόγω απόφαση επί της αρχής ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι θεσμοί τη διαπραγμάτευση για ένα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU), το οποίο θα περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο, ή τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρέχει ο ESM.

Ταυτόχρονα ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση – το δανειακό συμβόλαιο με την Ελλάδα, το οποίο θα φέρει την επωνυμία (Financial Assistance Facility Agreement – FFA).

Αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει μια επιπλέον απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει την έγκριση σε εθνικό επίπεδο – σε επίπεδο κοινοβουλίων – από ορισμένα κράτη – μέλη του Μνημονίου (MoU) αλλά και της Σύμβασης (FFA).

Η Κομισιόν πρέπει να υπογράψει το Μνημόνιο.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση (FFA) και να συμφωνήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα.

Το ανακοινωθέν του EFSM για το δάνειο – γέφυρα των 7,16 δισ.

Πράσινο φως στο δάνειο – γέφυρα, συνολικού ύψους 7,16 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα άναψε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Το δάνειο θα είναι τρίμηνης ωρίμανσης και θα εκταμιευτεί σε δύο δόσεις.

Η στήριξη των 7,16 δισ. ευρώ θα καταστήσει την Ελλάδα ικανή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τις δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το νέου πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο, ο οποίος διασφαλίζει τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ.

Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα