Η διαδρομή της λίστας Φαλτσιανί. Ο ρόλος του Καλογήρου, του Παππά και του Παπαγγελόπουλου
"Πυρηνικό όπλο" στη μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Το Χωνί" τη νέα λίστα Φαλτσιανί. Πώς έφτασε στα χέρια της κυβέρνησης, ποιος γνώριζε για την ύπαρξή της
- 23 Δεκεμβρίου 2015 15:15
«Οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους ένα “πυρηνικό όπλο”, το οποίο σε συνδυασμό και διασταύρωση με τις λίστες Λαγκάρντ και Ρηνανίας-Βεστφαλίας (εργασίες που, ήδη, αρχίζουν) θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλει “λαβράκια”», επισημαίνει, σε σημερινή της ανάρτηση στην ηλεκτρονική της σελίδα, η εφημερίδα “Το Χωνί”, αναφερόμενη στη νέα λίστα που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στην κυβέρνηση.
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι οι επαφές μελών της κυβέρνησης με το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας HSBC, “καρποφορούν” στις 17 Δεκεμβρίου, στο Παρίσι, όταν ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου συναντά τον Εβρέ Φαλτσιανί, ο οποίος «δηλώνει πως εμπιστεύεται μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση» και «ανταποκρίνεται θετικά στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, από τον οποίο πείστηκε να παραδώσει στην Ελλάδα ένα νέο “όπλο”, που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη κατά των μεγαλοφοροφυγάδων και να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα που τους χάρισε η ερασιτεχνική -κάποιοι επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν και εγκληματική- διαχείριση της λίστας με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υλικό που παρέλαβε ο Μ. Καλογήρου περιλαμβάνει 500.000 συναλλαγές σε ελβετικούς λογαριασμούς, υλικό που, όπως τόνισε το πρωί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελέων
Στο ίδιο δημοσίευμα εκτιμάται ότι ενήμερος για τις εξελίξεις ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας πως «δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χτεσινής ψήφισης του νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, πέρασε τροπολογία μέσω της οποίας νομιμοποιούνται όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, καθώς και άλλα αποδεικτικά μέσα κατά της κακουργηματικής φοροδιαφυγής και διαφθοράς τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις (π.χ. υποκλοπή λιστών από τράπεζες, όπως η λίστα Λαγκάρντ)», τροπολογία που ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα να τεθούν αιτιάσεις για τη νομιμότητα ή μη του τρόπου απόκτησης των στοιχείων, εάν κάποιες υποθέσεις φθάσουν στο δικαστήριο.