Τα διλήμματα των ΑΝΕΛ

Τα διλήμματα των ΑΝΕΛ

Εν όψει της ψήφισης του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα την επόμενη εβδομάδα και λίγο πριν τον ανασχηματισμό

Με τη συμπαγή τους στάση στην ψηφοφορία της Τετάρτης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το μόνο κυβερνών κόμμα που έχει ψηφίσει συμφωνία με τους δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα, χωρίς απώλειες. Για την επόμενη εβδομάδα όμως, οπότε και θα πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Προκειμένου να ψηφίσουν χωρίς προβλήματα οι ΑΝΕΛ προχθές, χρειάστηκε κι ένα πρόσθετο μασάζ με την τροποποίηση τελευταία στιγμή του νομοσχεδίου: Το πρώτο άρθρο για την επικύρωση της απόφασης της Συνόδου αφαιρέθηκε και ενσωματώθηκε στην αιτιολογική έκθεση, η οποία εγκρίνεται με την ψήφο επί της αρχής, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος απειλούσε να καταψηφίσει το σχετικό άρθρο.

Με το νομοσχέδιο της ερχόμενης εβδομάδας τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα. Οι ενστάσεις των ΑΝΕΛ αφορούν κυρίως στις αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας, οι οποίες σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο θα έχουν ως αποτέλεσμα κατασχέσεις σπιτιών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας ωστόσο έχει επιλέξει να συνεχίσει την κοινή πορεία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να μην εγκαταλείψει την κυβέρνηση, όσο αυτή παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και όσο δεν συμμετάσχει σε αυτή επίσημα το Ποτάμι ή δεν προχωρήσουν σενάρια κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Ανοιχτό είναι το ερώτημα εάν στον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ενισχυθεί η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που ήδη έχει δώσει και διασφάλιση για τη συνέχιση αυτής.

(πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα