Στο ΣτΕ και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης

Στο ΣτΕ και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το ζήτημα απασχόλησε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μετά από σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του το Α’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο τομέα.

Το ζήτημα απασχόλησε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μετά από σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Κατά τη σημερινή συζήτηση, η εισηγήτρια, σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη, επισήμανε ότι αυξάνονται σταδιακά από 19.8.2015 έως 1.1.2022 τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από 18.8.2015 είχαν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας καταβολής της συντάξεως.

Όπως εξήγησε, οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να καταργήσουν σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη  νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και τις δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, προσαρμόζοντας σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο μέχρι το 2022 ή στην ηλικία των 62 ετών και σε 40 έτη εισφορών. Εξαίρεση αποτελούν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ ζητά να κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.  Σύμφωνα με την προσφυγή, μεταξύ άλλων δεν προηγήθηκε ειδική και εμπεριστατωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των απασχολουμένων που θίγονται από την ρύθμιση, ενώ δεν προκύπτει ούτε η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα