Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένη την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νέα σενάρια για ανασχηματισμό πριν τις ευρωεκλογές

Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένη την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νέα σενάρια για ανασχηματισμό πριν τις ευρωεκλογές
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Για την υπερψήφισή του πολυνομοσχεδίου απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της ΧΑ.

Οι εμπλοκές στο παρά πέντε της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα συνεχίζονται, με επίκεντρο το θέμα του γάλακτος. Παρόλα αυτά, το αντάρτικο παραμένει… θεωρητιικό και η ψήφιση αναμένεται χωρίς απώλειες τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, έστω και εάν ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας προαναγγέλλει ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, επειδή η ρύθμιση για το γάλα δεν έρχεται σε ξεχωριστό άρθρο και προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας.

Παράλληλα, η παραίτηση του αν πληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ξανανοίγει τα σενάρια ανασχηματισμού πριν τις ευρωεκλογές

Είχε προηγηθεί το χθεσινοβραδυνό θρίλερ με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου κυριολεκτικά στο παρά πέντε, λόγω των διαφωνιών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη με τη διατύπωση στο τελικό κείμενο. Ο κ.Τσαυτάρης τελικά και κατόπιν αλλεπάλληλων επικοινωνιών με το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε την υπογραφή του στο πολυνομοσχέδιο, ενώ ο κ.Χαρακόπουλος που είχε τις ίδιες ενστάσεις επέλεξε την ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, όπως φημολογείτο εξαρχής ότι θα πράξει λόγω και των αντιδράσεων στη Λάρισα.

Αντικείμενο της διαμάχης ήταν ειδικότερα το ποιος θα είχε τον έλεγχο της διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος και άρα εάν τελικά οι ημέρες ζωής θα ξεπερνούσαν τις πέντε. Ο κ.Τσαυτάρης και ο κ.Χαρακοπουλος επέμεναν ότι την έγκριση θα έπρεπε να έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (η επιστημονική ομάδα του οποίου διαφωνούσε με την επέκταση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος πέραν των πέντε ημερών), ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε προτείνει τον έλεγχο από τον ΕΦΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του κ.Χατζηδάκη με τον κ.Χαρακόπουλο και τους βουλευτές της Ν.Δ το απόγευμα της Πέμπτης, είχε αναγγελθεί πως στο νομοσχέδιο θα προστίθετο ρύθμιση που θα ανέφερε ότι η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου.

Στην κόντρα των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης χθες το βράδυ ενεπλάκη και το υπουργείο Οικονομικών υπέρ του πρώτου, διαρρέοντας επιστολή του Ματία Μόρς, με την οποία η τρόικα ουσιαστικά διεμήνυε πως εάν υπάρξουν αλλαγές στην προτεινόμενη ρύθμιση για το γάλα, η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύει.

Τελικά η ρύθμιση ανέφερε πως τον έλεγχο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα έχουν γενικά οι “αρμόδιες αρχές”, με αποτέλεσμα την ώρα που ξεκινούσε σήμερα η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής να ανακοινώσει ο κ.Χαρακόπουλος την παραίτηση του.

Αντιδράσεις εξακολουθούν και υπάρχουν για τα φαρμακεία, τα φωτοβολταϊκά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς απώλειες και από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης συν τον Ανδρέα Λοβέρδο και το Χρήστο Αηδόνη, που πλέον βρίσκονται άλλωστε υπό την ομπρέλα της Ελιάς.

Τυπικά για την υπερψήφισή του απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της ΧΑ. Πολιτικά, όμως, μίνιμουμ θεωρείται ο αριθμός των 151 βουλευτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα