Σκέψεις για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ
Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο, στο πλαισιο της αναζήτησης θετικών αντισταθμιστικών μέτρων και συγκεκριμένα ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολόγητου
- 22 Φεβρουαρίου 2017 20:37
Την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναζήτησης θετικών αντισταθμιστικών μέτρων και συγκεκριμένα ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολόγητου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται από προχθές διάφορα σχήματα για θετικά αντισταθμιστικά μέτρα, που θα έχουν στοχευμένη επίδραση στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Οι πληροφορίες αυτές ειδικότερα αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με απόδοση 35%- 40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ και πλήρη ανακατανομή της επιβάρυνσης, ώστε να είναι προοδευτικός ανάλογα με το συνδυασμό εισοδήματος- περιουσίας.
Στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν επίσης τρόπο ώστε αυτοί που έχουν μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν μηδέν έως ελάχιστα.
Αυτό το σχέδιο είναι, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα πιθανά αντισταθμίσματα για τη μείωση του αφορολόγητου.
Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα συμφώνησε στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά από την κυβέρνηση επισήμαιναν ότι η προληπτική νομοθέτηση θα γίνει με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές,
“Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση”, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.
Οι πληροφορίες του NEWS247 ανέφεραν ειδικότερα τη Δευτέρα ότι εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαιώμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.
Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.