Εκεί ψηλά στην Κατεχάκη θα βρείτε ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα

Εκεί ψηλά στην Κατεχάκη θα βρείτε ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα

Αυτό το γαλακτομπούρεκο το έχουμε δοκιμάσει και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Τώρα, πριν ξεκινήσει η Σαρακοστή

Μπορεί σήμερα η Κατεχάκη να μην προϊδεάζει σε τίποτα τα χρόνια που εκεί βρίσκονταν βοσκοτόπια και κοπάδια με πρόβατα, όμως η αίσθηση του λόγου υπάρχει ακόμη. Και κάτι ακόμη. Ένα ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται εκεί από παλιά και στο οποίο έχουμε δοκιμάσει ένα από τα ωραιότερα γαλακτομπούρεκα. Το είχαμε εντοπίσει σε παλαιότερη εξόρμηση για τα καλύτερα ταψιά με μυρωδάτο σιροπιαστό γλυκό στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για όσους έχουν ανάγκη για ένα γλυκάκι.

Η ιστορία του Παυλίδη

Από τον αριθμό 59, όπου τελείωνε και η οδός Κατεχάκη, όλη η Αθήνα μπορούσε να δει την πινακίδα του Παυλίδη για το πιο φρέσκο παγωτό καϊμάκι. “Όλη η Νέα Φιλοθέη έβλεπε την πινακίδα “Παγωτό Καϊμάκι, ο Παύλος” μας ανέφερε ο Στέλιος Παυλίδης όταν τον είχαμε επισκεφτεί στο ζαχαροπλαστείο.

Ο Παύλος Παυλίδης ήρθε από τη Σμύρνη, όπου όλη του η οικογένεια ασχολούνταν με τη ζαχαροπλαστική. Η καταστροφή του ’22 δεν άφησε κανένα μέλος της οικογένειας να φτάσει στην Αθήνα, πλην του μικρού Παύλου και της μητέρας του. Για πολλά χρόνια ο Παυλίδης έκανε τον πλανόδιο ζαχαροπλάστη και σέρβιρε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας, σάμαλι, παστέλι και παγωτό. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αποφάσισε να φτιάξει το δικό του κατάστημα στην Κατεχάκη, όπου ξεκίνησε να φτιάχνει και το ζεστό γαλακτομπούρεκο.

Έκτοτε, ο γιος του Στέλιος έκανε δεκάδες δοκιμές, όπως μας εξηγεί, για να κάνει το γλυκό ακόμη πιο ακαταμάχητο. Ένα ταξίδι του στον Καναδά του έδωσε ένα ακόμη μυστικό για το σιρόπι που το κάνει ιδιαίτερο και δένει ωραία με το γαλακτομπούρεκο. Φυσικά, το μυστικό θα παραμείνει μέσα στο εργαστήριο, όμως μια δοκιμή πείθει και τον πιο δύσπιστο πως κάτι υπάρχει εκεί που κάνει τη διαφορά. Άλλωστε ο Παυλίδης, ο νεότερος, έκανε το ζαχαροπλαστείο αυτό με την τόσο πλούσια ιστορία διάσημο και για άλλα γλυκά. Τις φημισμένες μάντολες με σοκολάτα που προσφέρει εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στα προφανή μυστικά βέβαια, ο κύριος Παυλίδης μας εξηγεί πως κάθε γλυκό θέλει και το κατάλληλο υλικό του. Για το γαλακτομπούρεκο αυτά είναι το φρέσκο γάλα και ελληνικό, αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος.

Που θα βρείτε το ζαχαροπλαστείο Παυλίδης

Κατεχάκη 59, Αθήνα – Ελληνορώσων

Francesca Watkinson

ΦΩΤΟ: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα