Επανασχεδίαση του παγκόσμιου χάρτη: Ποιες πόλεις θα πνιγούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Περίπου 275 εκατ. άνθρωποι ζουν σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, που θα πλημμυρίσουν από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία
- 04 Νοεμβρίου 2017 14:17
Νέα δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στην επερχόμενη σύσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου της συμφωνίας του Παρισιού, έχουν στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τα τελευταία στοιχεία, όμως, δείχνουν αύξηση κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου ως το 2100.
Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις πόλεις σε όλο τον κόσμο είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οποία οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Οι επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Climate Central εκτιμούν ότι 275 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σε περιοχές που θα πλημμυρίσουν από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οι 4 από τους 5 που θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζουν στην Ασία.
Οσάκα, Ιαπωνία
(επηρεάζονται 5,2 εκατ. άνθρωποι)
Η Ιαπωνία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την απειλή που προκαλούν οι πλημμύρες από την κλιματική αλλαγή. Η Οσάκα, η εμπορική καρδιά της χώρας, η οποία έχει σχεδόν το ίδιο ΑΕΠ με αυτό της Ολλανδίας, θα εξαφανιστεί κάτω από το νερό, με την τοπική οικονομία να ταλανίζεται και σχεδόν το 1/3 των 19 εκατ. κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Όπως οι περισσότερες πόλεις της Ιαπωνίας, έτσι και η Οσάκα διαθέτει ήδη ένα δίκτυο θαλάσσιων και παράκτιων αμυντικών μηχανισμών για προστασία από τσουνάμι, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του αμφισβητήθηκε μετά την μεγάλη καταστροφή του 2011.
Οι αρχές της πόλης επενδύουν, ωστόσο, και σε άλλες υποδομές για τον μετριασμό των επιπτώσεων των πλημμυρών, με την δημόσια εκπαίδευση να έχει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό.
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
(επηρεάζονται 3 εκατ. άνθρωποι)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παραλίες της Αλεξάνδρειας θα βυθιστούν ακόμη και με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 0,5 μέτρα και 8 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπιστούν από τις πλημμύρες αν δεν ληφθούν προστατευτικά μέτρα.
Για πολλούς κατοίκους, η πληροφόρηση από τους δημόσιους οργανισμούς για την σχέση των καιρικών συνθηκών και των πλημμυρών με την κλιματική αλλαγή, είναι ελάχιστη. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα χωρίς τυμπανοκρουσίες, αναφέροντας ένα θαλάσσιο τείχος που έχει χτιστεί το 1830 και μπλοκ από σκυρόδεμα κατά μήκος της ακτογραμμής.
Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
(επηρεάζονται 1,8 εκατ. άνθρωποι)
Οι κάτοικοι της πόλης έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τον οργανισμό Climate Central η άνοδος της θερμοκρασίας θα “πνίξει” όχι μόνο τις διάσημες παραλίες της, όπως την Κοπακαμπάνα αλλά και πιο εσωτερικές περιοχές, όπως το Μπάρα ντα Τιχούκα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περσινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το Μπάρα είναι χτισμένο γύρω από ένα δίκτυο ιδιαίτερα μολυσμένων λιμνοθαλασσών, οι οποίες καταλήσουν στη θάλασσα. Πέρσι οι αρχές του Ρίο συνέταξαν έκθεση περί της στρατηγικής για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, στοχεύοντας στα τρωτά σημεία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία και η στέγαση. Μέχρι τώρα όμως, έχουν γίνει ελάχιστα.
Σανγκάη, Κίνα
(επηρεάζονται 17,5 εκατ. άνθρωποι)
Η παράκτια πόλη της Κίνας είναι μία από τις πιο ευάλωτες στις πλημμύρες περιοχές του πλανήτη. Το πρώην ψαροχώρι, που είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, συνορεύει με τον ποταμό Γιανγκτζέ στα βόρεια και χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Χουανγκπού. Στον δήμο ανήκουν διάφορα νησιά, δύο μεγάλες ακτές, λιμάνια και χιλιόμετρα καναλιών, ποταμών.
Η κυβέρνηση, από το 2012 κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απειλής. Έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο αποχετευτικό σύστημα της χώρας κάτω από κανάλι , το οποίο αποτελείται από 15 χιλιόμετρα σωλήνων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων σε έκταση 58 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει, επίσης, δρομολογήσει έργο περίπου 6 δισ. ευρώ και έκτασης 120 χλμ. ανάμεσα σε δύο λίμνες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Κατά μήκος των λιμνών χτίζονται τοιχία, τα οποία σε κάποια σημεία είναι τόσο ψηλά που δεν υπάρχει οπτική επαφή με το νερό.
Μαϊάμι, ΗΠΑ
(επηρεάζονται 2,7 εκατ. άνθρωποι)
Τα καμπανάκια κινδύνου χτυπάνε όλο και πιο δυνατά σε κάθε παλίρροια, κατά την οποία τα νερά ξεπερνούν τα παράκτια προστατευτικά συστήματα και φτάνουν μέσα στους δρόμους της πόλης.
Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Φλόριντα θεωρούν την κατάσταση αυτή ως “νέα φυσιολογική”. Οι τοπικές αρχές σε λίγες μέρες θα θέσουν σε ψηφοφορία τη δημιουργία ενός προγράμματος, που αφορά τη δαπάνη 192 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση των αντλιοστασίων, τη βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος και την κατασκευή τειχών στη θάλασσα.
(Πηγή: Guardian, φωτό: AP Photo/Silvia Izquierdo, File)