Μοναχικοί γαλάζιοι καβαλάρηδες σε Αθήνα και Αττική- Οι μάχες της Ν.Δ στις περιφέρειες 

Μοναχικοί γαλάζιοι καβαλάρηδες σε Αθήνα και Αττική- Οι μάχες της Ν.Δ στις περιφέρειες 

Στην Αθήνα και την Αττική όμως οι “επίσημοι” υποψήφιοι της Ν.Δ διεξάγουν στην πραγματικότητα ένα μοναχικό αγώνα, με στόχο την είσοδο στο δεύτερο γύρο

Στην ανατροπή σε Αθήνα και Αττική στοχεύουν Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος, που τώρα ουσιαστικά ξεκινούν τις προεκλογικές εκστρατείες τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές στρατηγικές στο εσωτερικό του κόμματος και τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η Νέα Δημοκρατία πάντως ελπίζει σε πολιτικά οφέλη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως σε επίπεδο περιφερειών, παρά τη δυσάρεστη τροπή των πραγμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. 

Στην Αθήνα και την Αττική όμως οι “επίσημοι” υποψήφιοι της Ν.Δ διεξάγουν στην πραγματικότητα ένα μοναχικό αγώνα, με στόχο την είσοδο στο δεύτερο γύρο. 

Πρόβλημα για τον κ.Σπηλιωτόπουλο παραμένει το αντάρτικο του Νικήτα Κακλαμάνη, που όχι μόνο δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω αλλά εντείνει τις επιθέσεις κατά του συνυποψηφίου του, ενώ στην Αττική ο αντίπαλος του κ.Κουμουτσάκου δεν είναι μόνο ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, αλλά και ο χρόνος. 

Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται από το Μαξίμου απροθυμία βουλευτών να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα των υποψηφίων, οι οποίοι όμως φαίνεται εν τέλει να προτιμούν να κινούνται αυτόνομα και όχι με κομματική ταμπέλα. Ενδεικτικό είναι ότι και οι δύο δεν κάλεσαν στην παρουσίαση των συνδυασμών τους βουλευτές, ενώ αντίθετα έχουν τη στήριξη της ΟΝΝΕΔ και του προέδρου της Σάκη Ιωαννίδη. 

Στην Αθήνα, το επιτελείο του κ.Σπηλιωτόπουλου εκτιμά πως η δυναμική αλλάζει μετά την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα, μία ανέξοδη κίνηση με εντυπωσιακό όμως πολιτικό συμβολισμό. Στο εξής, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων θα εστιάσει όχι στην αντιπαράθεση με τους (εσωκομματικούς και μη) αντιπάλους, αλλά σε μία κεντρώα ατζέντα για την πρωτεύουσα, αλλάζοντας στρατηγική για να αντιμετωπίσει Καμίνη και Σακκελαρίδη. 

Το στοίχημα για τον κ.Κουμουτσάκο στην Αττική είναι καταρχήν να αντιμετωπίσει το έλλειμα αναγνωρισιμότητας και ταυτόχρονα να συσπειρώσει ό,τι έχει απομείνει από τη βάση της Ν.Δ, αλλά και να αξιοποιήσει το μετριοπαθές του προφίλ για την προσέλκυση ευρύτερων ακροατηρίων. Το μήνυμα του για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων με βάση και την εμπειρία του στην ευρωβουλή όμως πρέπει πρώτα να φτάσει σε αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων. 

Η μάχη των περιφερειών 

Σίγουρες θεωρεί η Συγγρού τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, όπου ο Σπύρος Σπύρου, ο Γιώργος Δακής και ο Κώστας Αγοραστός παίζουν χωρίς αντίπαλο, με το ερωτηματικό εάν στην περίπτωση της Θεσσαλίας η συμβιβαστική λύση για το γάλα, η οποία όπως διαμαρτύρονται οι αγελαδοτρόφοι, δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση, κοστίσει ψήφους διαμαρτυρίας. 

Η Ν.Δ θεωρεί επίσης ότι μπορεί να κερδίσει τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας με τον Κώστα Μπακογιάννη και Βορείου Αιγαίου με τη Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία παρουσιάζει αύριο το συνδυασμό της στις Οινούσσες, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα στο ψηφοδέλτιο της. 

Όσο για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο διχασμός εξακολουθεί να κοστίζει στη Ν.Δ και στο γαλάζιο παρασκήνιο η δυσαρέσκεια για την εξώθηση του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στο αντάρτικο, με τη στήριξη του Γιάννη Ιωαννίδη δεν έχει κοπάσει. Στελέχη της Ν.Δ υποστηρίζουν τώρα ότι ακόμη και εάν κερδίσει ο κ.Τζιτζικώστας “η περιφέρεια παραμένει στην παράταξη”, παραδέχονται όμως ότι νίκη του θα καταλογιστεί ως ήττα του Μεγάρου Μαξίμου, που χειρίστηκε το θέμα. 

Αλλά και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των τοπικών στελεχών που εκφράζουν εμπράκτως τη δυσαρέσκεια τους για τη στήριξη του Πέτρου Τατούλη. Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες με τον υποψήφιο της Ένωσης για τη Πατρίδα και το Λαό Γιάννη Μανώλη θα είναι δύο πολιτευτές της Ν.Δ στις εκλογές του 2012, ο Παναγιώτης Καρβελάς και ο Σπύρος Ρομπότης, αν και δεν έχει κλείσει ακόμη το ψηφοδέλτιο του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα