Αμηχανία και διχασμός στη ΝΔ για το σύμφωνο συμβίωσης
Την οδό της απουσίας επιλέγουν πολλοί βουλευτές. Τι θα κάνουν Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Καραμανλής
- 22 Δεκεμβρίου 2015 20:28
Αμηχανία και διχασμό φέρνει στην ευρισκόμενη μεταξύ δύο εσωκομματικών εκλογικών γύρων Νέα Δημοκρατία το σύμφωνο συμβίωσης που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή.
Την οδό της αποχής θα επιλέξουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ διότι αφενός δεν θέλουν να καταγραφούν ως αρνητές του συμφώνου, αλλά δεν θέλουν να το ψηφίσουν λόγω αντιδράσεων των συντηρητικών ψηφοφόρων τους.
Η στάση της ΝΔ επί της αρχής είναι ασαφής. Εισηγητής του κόμματος στο νομοσχέδιο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει αρνητική στάση, ο οποίος μάλιστα πρωτοστάτησε στην κίνηση 38 βουλευτών που αντιτίθενται στο σύμφωνο να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.
Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης όμως έχει ταχθεί ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ θετική είναι και η στάση και των δύο υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, των μονομάχων του δεύτερου γύρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο δεύτερος μάλιστα προανήγγειλε μέσω twitter ότι θα ψηφίσει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης στην ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί απόψε αργά το βράδυ.
Πάντως φαίνεται ότι στο θέμα αυτό οι απόψεις του κ.Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, που δήλωσε δημόσια τη στήριξη του στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ταυτίζονται.
Ο κ.Γεωργιάδης επέλεξε να απουσιάσει από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν παρίστατο στην ψηφοφορία θα καταψήφιζε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Η απουσία του επομένως ερμηνεύθηκε ότι εξυπηρετεί τη λογική “ο Κυριάκος το κέντρο και ο Άδωνις τη δεξιά” με στόχο το άθροισμα δυνάμεων, αλλά και την αποφυγή σχολίων περί διαφοράς απόψεων των δύο σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα.
Άλλα στελέχη πάντως της σαμαρικής ειδικά πτέρυγας διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο κ. Αθανασίου και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ αντίθετα η βουλευτής Α Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ του συμφώνου όπως και οι βουλευτές Επικρατείας Θόδωρος Φορτσάκης και Νίκη Κεραμέως. Η τελευταία σχολίασε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια: “Πέρα από την κοινωνική πραγματικότητα και το ηθικό ζήτημα που γεννάται, η Ελλάδα, ως κράτος δικαίου, έχει νομική υποχρέωση να κατοχυρώσει τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών, ανεξαρτήτως του εάν αυτή τυγχάνει καθολικής κοινωνικής αποδοχής”. Η απουσία του κ.Καραμανλή δεν έχει να κάνει με το σύμφωνο, αλλά με τον προγραμματισμό που είχε κάνει εδώ και καιρό.