Μέλι-γάλα μετά τους ελιγμούς. Ποια είναι τα θολά σημεία

Μέλι-γάλα μετά τους ελιγμούς. Ποια είναι τα θολά σημεία
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,Πέμπτη 25 Απριλίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το δράμα του γάλακτος και οι "αντάρτες" που κατέθεσαν για άλλη μια φορά τα όπλα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Με θολά σημεία τον ακριβή αριθμό ημερών διάρκειας ζωής στη νέα κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος και τις προϋποθέσεις για τα φαρμακεία, το ζήτημα του πολυνομοσχεδίου έκλεισε χθες μετά από έντονο παρασκήνιο με πολλούς ελιγμούς από την πλευρά και της κυβέρνησης και των βουλευτών.

Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα και οδεύει προς ψήφιση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, με τη συνήθη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως άλλωστε και η “διαβούλευση” που προηγήθηκε με τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων, εκ των υστέρων και με το μαχαίρι της δόσης και του χρόνου που τρέχει για το Eurogroup της 1ης Απριλίου στο λαιμό.

Η τελευταία πράξη του γνωστού ελληνικού δράματος παίχθηκε χθες το βράδυ με τις συναντήσεις των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη με τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Παρά τις ενστάσεις που εκ νέου τέθηκαν, η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης έγινε δεκτή καθώς άλλωστε είχε προηγηθεί ζύμωση με τηλεφωνήματα στους “επίφοβους” βουλευτές.

Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε χθες στις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν διευκρινιζόταν πόσες ημέρες θα είναι η διάρκεια ζωής της νέας κατηγορίας του παστεριωμένου γάλακτος που αντικαθιστά το φρέσκο, ούτε και αναμένεται να αναφέρεται ρητώς στο τελικό κείμενο. Ο λόγος είναι πως εξακολουθούσαν να υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από βουλευτές όσο και από το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επέμεναν στις πέντε ή έξι ημέρες.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες αυτές, αλλά και να αποφευχθεί νέος γύρος αντιπαράθεσης με την τρόικα, αποφασίστηκε να ρυθμιστεί το θέμα με τον καθορισμό της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (δηλαδή τον ΕΦΕΤ) με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο αυτό.

Οι βουλευτές της Ν.Δ εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνει φρένο στην αύξηση της διάρκειας ζωής πάνω από τις πέντε ή έξι ημέρες, γεγονός που μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Κυρίως δήλωναν ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις που θα προστεθούν και αφορούν στην προβολή της ελληνικότητας του γάλακτος, με το επιχείρημα ότι πλέον η επιλογή είναι στο χέρι του Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να διαλέξει εάν θα στηρίξει το ελληνικό ή θα αγοράσει γάλα εισαγωγής.

Δεν έλειψαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση οι αιχμές των γαλάζιων βουλευτών κατά του κ.Χατζηδάκη, τον οποίο οι νεοδημοκράτες κατηγόρησαν πως έπρεπε να είχε συζητήσει νωρίτερα με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και πως ο ίδιος μετέτρεψε το toolkit του ΟΟΣΑ σε προαπαιτούμενο, μετατρέποντας τις προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα σε κεντρική στρατηγική.

Όσον αφορά στα φαρμακεία, οι μικρότερης εμβέλειας αντιδράσεις στη δυνατότητα ανοίγματος όσων φαρμακείων επιθυμεί κανείς, που ανοίγει το δρόμο σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς στην κυριαρχία μεγάλων εταιρειών στον κλάδο και την εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων, φαίνεται πως υποχώρησαν μπροστά στην επιμονή του κ.Γεωργιάδη ότι η τρόικα δεν δέχεται όρια.

Το γάλα και τα φάρμακα μπορεί να βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω των αντιδράσεων που όπως πάντα κάμφθηκαν την τελευταία στιγμή, όμως οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά 329 διατάξεις κατ επιταγήν του ΟΟΣΑ, όλες σε ένα άρθρο, μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα, στην προεκλογική αξιοποίηση του οποίου εστιάζει τώρα η δικομματική, θεωρώντας βέβαιη την ψήφιση και την συνεπαγόμενη εκταμίευση της δόσης αφού όλα έληξαν μέλι -γάλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα