Μεϊμαράκης: Ναι, χωρίς παζαρέματα, αλλά…

Μεϊμαράκης: Ναι, χωρίς παζαρέματα, αλλά…

Η Ν.Δ ψηφίζει ναι στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά δεν ταυτίζεται με τα μέτρα τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Προειδοποίησε όμως τον Τσίπρα πως στο εξής θα χρειάζεται τη ΝΔ. Απέκλεισε τουλάχιστον τώρα πρόταση μομφής, καλώντας την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Σχολίασε πως δεν εκπλήσσεται που ο Λαφαζάνης θα ψηφίσει όχι.

“ Ναι, χωρίς παζαρέματα, αλλά”, ήταν το δια ταύτα της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στο εξής θα χρειάζεται την αξιωματική αντιπολίτευση και εμμέσως τον προκάλεσε να πάει σε κάλπες εφόσον το τολμάει – αν και στην απάντηση του είπε πως εκείνος δε ζητά εκλογές, ούτε θα κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ τη χάρη να τον συσπειρώσει με πρόταση μομφής.

Τόνισε ότι το ναι της Ν.Δ είναι χωρίς παζαρέματα, έβαλε όμως ορισμένους αστερίσκους για τη συνέχεια και δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας. “Δεν εκπλήσσομαι που ο Λαφαζάνης θα ψηφίσει όχι, γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Εσείς πως πιστέψατε ότι θα ψηφίσουν ναι;”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε επίσης απευθυνόμενος και στο εσωτερικό της Ν.Δ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζει ναι στην ευρωπαϊκή πορεία αλλά δεν ταυτίζεται με τα μέτρα, ενώ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε και έθεσε ως χρονοδιάγραμμα το Σεπτέμβριο όταν θα πρέπει οπως είπε να έχει κλείσει η οριστική συμφωνία για να τελειώσουν οριστικά τα σενάρια Grexit.

“Σήμερα παρακολουθεί όλη η Ευρώπη. Ψήφισε το γαλλικό κοινοβούλιο, αύριο το γερμανικό κι εσείς τι μήνυμα στέλνετε; Ότι τελικά διαπραγματεύεστε με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά η διαπραγμάτευση δεν είναι με τους εδώ, αλλα με τους έξω”, είπε ο κ.Μεϊμαράκης.

Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους Ευρωπαίους το πρώτο τρίμηνο της θητείας της, σε σχέση με αυτή που είχε η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το τελευταίο εξάμηνο του 2014. “Γραβάτες και χαμόγελα και αν δεν υπήρχε ο Γιούνκερ στο ΕΛΚ να δω τι θα έκαναν οι σοσιαλιστές που τώρα χειροκροτάτε” είπε απαντώντας έτσι και στην πρόκληση Τσίπρα να σχολιάσει τη στάση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Ολάντ (τον οποιο υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός αποκαλούσε Ολαντρέου) παρασύρθηκε από τη Μέρκελ.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στο εξής με τη Ν.Δ όχι μόνον στα οικονομικά θέματα, αλλα και σε άλλα σοβαρά ζητήματα όπως η παιδεία και η υγεία.

Τι είπε για τα επόμενα βήματα και τα σενάρια πτώσης της κυβέρνησης

“Ο κίνδυνος δεν πέρασε το ξέρετε, δεν έχει μηδενιστεί, γιατί ακριβώς ξέρουμε ότι περιμένουν ένα ακόμη νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και την τελική συμφωνία Σεπτέμβριο- Οκτώβριο”, τόνισε κάνοντας λόγο για συνεννόηση και συναίνεση στα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση μέχρι τότε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ υπογράμμισε πως είναι καλύτερη μία κακή συμφωνία, από μία μη συμφωνία, σημείωσε ωστόσο ότι:

Πρώτον “η συμφωνία φέρει υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου και πρέπει να βρείτε τη γενναιότητα και το μηχανισμό να την πραγματοποιήσετε”

Και δεύτερον ότι “η συμφωνία αυτή μπορεί πράγματι να βελτιωθεί εφόσον θα έχουμε κάνει συγκεκριμένα θετικά βήματα, θα έχουμε χτίσει αξιοπιστία για επαναδιαπραγμάτευση και θα έχει λήξει το Σεπτέμβριο με ψηφοφορία το θέμα Grexit”.

Δήλωσε επίσης: “Το ναι το δικό μας είναι χωρίς συναλλαγές, δε ζητάμε ανταλλάγματα. Αλλά δεν ταυτιστήκαμε και δεν ταυτιζόμαστε με τα μέτρα” και πρόσθεσε: “Ψηφίζουμε ναι στην πορεία της Ευρώπης, μη το παρεξηγήσετε. Χωρίς παζαρέματα. Το τελευταίο στοιχημα βρίσκεται μπροστά μας.”

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αν δεν υπήρχε η Ν.Δ η κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα απόψε. “Είμαστε εμείς που εγγυώμαστε την ευρωπαϊκή πορεία, αυτό θα φανεί σύντομα, αν θέλετε τολμήστε το” κατέληξε, αναφορά που ερμηνεύθηκε ως πρόκληση στον πρωθυπουργό για κάλπες.

Στη δευτερολογία του ο κ.Μεϊμαράκης ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει στόχο την πτώση της κυβέρνησης, δίνοντας και το όλο στίγμα της στρατηγικής του: “Θα κληθείτε να τα υλοποιήσετε τα μέτρα. Εγώ δε λέω να πέσετε, δε λέω εκλογές, δε λέω πρόταση δυσπιστίας- θέλετε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση; Άμα είναι να την κάνω. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ψηφίσετε, το είπατε άλλωστε, καταψηφίζουμε τα μέτρα στηρίζουμε την κυβέρνηση. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει”.

Το μπαλάκι των επόμενων κινήσεων στον πρωθυπουργό

Στη δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο κ.Μεϊμαράκης σχολίασε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη και κρατά την Ελλάδα στην πορεία που έχει χαράξει και τόνισε ότι η ΝΔ στάθηκε συμπαγής.

Σχολίασε επίσης ότι τώρα η πρωτοβουλία είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Στο ερώτημα εάν βλέπει εκλογές απάντησε: “Για ποιο λόγο; Εμείς πάντως τέτοιο ζήτημα δεν έχουμε θέσει”. Ενώ κληθείς να εκτιμήσει ποιες κινήσεις θα κάνει ο κ.Τσίπρας και ποιο το μέλλον της κυβέρνησης είπε “Αυτά θα τα λύσει ο ίδιος, εγώ δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωκομματικά του”.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ν.Δ δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή, αλλα και ότι στα βασικά για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη νομοσχέδια θα κάνει το καθήκον της. Ερωτηθείς εάν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας, απάντησε απλώς: “Δεν μας το έχει ζητήσει κανείς, δεν το έχω σκεφτεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα