Η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών

Η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών

Συνάντηση για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών οργάνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Λευτέρης Κρέτσος, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κόμβο προσέλκυσης διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών (κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, video games κτλ.) ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, την οποία διοργάνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Λευτέρης Κρέτσος, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος ήταν η ενημέρωση των φορέων γύρω από το ζήτημα και η αναζήτηση πεδίων συνεργασιών μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα τοπικό γραφείο, το οποίο θα διευκολύνει τη διαδικασία των γυρισμάτων διεθνών παραγωγών.

«Επιλέγουμε τη Θεσσαλονίκη, διότι έχει τις απαραίτητες δομές. Διοργανώνει διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το πανεπιστήμιό της έχει το μοναδικό αντίστοιχο τμήμα στη χώρα, έχει ικανοποιητική τουριστική προβολή και η πόλη είναι σημαντικής ιστορικής και γεωστρατηγικής σημασίας», ανέφερε ο Λευτέρης Κρέτσος.

Κατά τον ίδιο, με το νόμο 4487 του περασμένου Αυγούστου δημιουργήθηκε το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση διεθνών παραγωγών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιδότηση μέχρι και του 25% του κόστους της παραγωγής, με δυνατότητα χρηματοδότησης έως και πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανά project. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018.

«Η Ελλάδα διαθέτει ίσως τον πιο όμορφο φυσικό πλούτο του κόσμου. Η προσπάθεια θα βοηθήσει και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στη διάσωση της ελληνικής γλώσσας. Σήμερα η Ελλάδα χάνει, τη στιγμή που άλλες χώρες προσπαθούν να ωφεληθούν. Για παράδειγμα, έχουμε πολύ υψηλά τέλη κινηματογράφισης σε αρχαιολογικούς χώρους. Αρκεί να αναφέρω ότι η παραγωγή ντοκιμαντέρ κόστισε 28.000 ευρώ και χρειάστηκε να δοθούν άλλα 22.000 ευρώ για τα τέλη κινηματογράφισης σε αρχαιολογικούς χώρους», είπε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξανδρος Τσαξιρλής και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Αλέξανδρος Κάντερμπαξ.

Τηλεοπτικές άδειες

Ο Λευτέρης Κρέτσος αναφέρθηκε και στο θέμα των νέων τηλεοπτικών αδειών, σημειώνοντας ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμος της, αφού από την κυβέρνηση έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

«Η υπόθεση βρίσκεται στο ΕΣΡ, από το οποίο αναμένουμε να βγει η προκήρυξη. Ο κλάδος θα βοηθηθεί και θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα», ανέφερε ο Λευτέρης Κρέτσος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα