Οι γαλάζιοι βουλευτές ετοιμάζονται δια παν εκλογικόν ενδεχόμενον και για σφαγή ειδικά στις αστικές περιφέρειες

Οι γαλάζιοι βουλευτές ετοιμάζονται δια παν εκλογικόν ενδεχόμενον και για σφαγή ειδικά στις αστικές περιφέρειες

Οι μάχες στην Α' και τη Β' Αθήνας, τα πρόσωπα και οι συμμαχίες, για τις μειωμένες έδρες, που αναμένεται να λάβει η Ν.Δ

Με δεδομένο πως η διασφάλιση των 180 ψήφων, που απαιτούνται προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, αποτελεί σε κάθε περίπτωση δύσκολο στοίχημα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζονται δια παν εκλογικό ενδεχόμενο και ανησυχούν για τη μείωση εδρών που θα επιφέρει ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και περαιτέρω εκλογική πτώση των γαλάζιων ποσοστών.

Της Βίκυς Σαμαρά

Οι νεοδημοκράτες βουλευτές των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πιο αγχωμένοι από τους συναδέλφους τους της επαρχίας, καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν πως η Ν.Δ “κράτησε” στην περιφέρεια και είχε μεγαλύτερη πτωτική τάση στο λεκανοπέδιο.

Στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο εκτιμούν πως η Ν.Δ στην ‘Α Αθήνας θα εκλέξει πιθανότατα μόνο τρεις βουλευτές, από οκτώ που είχε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Η πρωτιά της προβεβλημένης υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη θεωρείται πως δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετακομίζει στην Κομισιόν, μακριά από τα βάσανα της εγχώριας εκλογικής μάχης. Το ενδεχόμενο επανόδου στην πρώτη περιφέρεια της χώρας της Ντόρας Μπακογιάννη εντείνει τον ανταγωνισμό, με την πρώην υπουργό να διεκδικεί τη δεύτερη από τις τρεις έδρες.

Την τρίτη ευελπιστεί να καταλάβει ο Βασίλης Κικίλιας, με τον “αέρα” που του έδωσε η υπουργοποίηση του, ενώ η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία το 2012 είχε εκλεγεί τέταρτη, με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις της έχει διαμορφώσει διακριτό προφίλ και έχει επίσης ελπίδες.

Άγνωστο είναι τι θα πράξουν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Οι πληροφορίες φέρουν δε το Νότη Μηταράκη να μετακομίζει είτε στη Β’ Αθήνας είτε το πιθανότερο στη Χίο, καθώς ο Κωστής Μουσουρούλης μετά τις ευρωεκλογές αποχώρησε από την πολιτική για να επιστρέψει στη θέση που κατέχει ως στέλεχος στην Κομισιόν.

“Σφαγή” αναμένεται και στη Β’ Αθήνας, όπου εκτιμάται πως οι έδρες της Ν.Δ θα μειωθούν από 13 τον Ιούνιο του 2012 σε επτά με οκτώ. Η Β΄Αθήνας είναι και η περιφέρεια των γαλάζιων (νυν και πρώην) υπουργών, “μεταρρυθμιστών” και “φιλολαϊκών”:

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μίλτος Βαρβιτσιώτης, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκλέγονται στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας, όπως και οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πλέον ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο τελευταίος έχει το δικό του κοινό, όμως το ενδιαφέρον της εσωκομματικής μάχης θα επικεντρωθεί στην “τριάδα των μεταρρυθμιστών” όπως θα μπορούσε να αποκληθεί η συμμαχία που φέρονται ήδη να έχουν συνάψει ο κ.Μητσοτάκης, ο κ.Χατζηδάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, που αναμένεται να μετακομίσει στη Β’ Αθήνας από την Κέρκυρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα