Γαλλία: Η Λεπέν μια ανάσα από την εξουσία

Γαλλία: Η Λεπέν μια ανάσα από την εξουσία
© AFP/Getty Images

Η πρόεδρος του γαλλικού εθνικιστικού κόμματος καταγράφει την πιο ισχυρή δυναμική στην ιστορία του Εθνικού Μετώπου, τόσο στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο όμως και και στον β' γύρο

Ποτέ στο παρελθόν η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, δεν αποσπούσε τόσο υψηλά ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις, τόσο σε ό, τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, όσο και στο ερώτημα του πιο ‘αποδοτικού’ υποψηφίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου OpinionWay στη Γαλλία, σε περίπτωση πρόκρισης στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς, η Λεπέν φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 44%. Ο πρώην πρωθυπουργός κερδίζει την εκλογή με 56%, ωστόσο υποχωρεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία μέτρηση.

Αντίστοιχα, στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τον Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη Κυριακή, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου σημειώνει αύξηση των ποσοστών της αγγίζοντας το 42%. Έτσι, στη δεδομένη στιγμή ο πρώην υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αποσπά 58%, υποχωρώντας επίσης κατά 8 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Εξάλλου και αναφορικά με τον α’ γύρο, η έρευνα δείχνει πως η Μαρίν Λεπέν είναι η μόνη υποψήφια που ενισχύει τα ποσοστά της, αγγίζοντας το 27%. Σε αυτόν, η επικεφαλής των εθνικιστών έρχεται πρώτη, μπροστά από τους Φιγιόν και Μακρόν που μοιράζονται ένα 20% (αμετάβλητο ποσοστό), τον υποψήφιο των σοσιαλιστών Μπενουά Αμον με 16% (επίσης αμετάβλητο ποσοστό) και τον αριστερό Ζαν Λουκ Μελανσόν που καταγράφει 12% (μείον 1%).

“Τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν με προσοχή, καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια μόλις μέρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ σε τόσο ευνοϊκή θέση” σημειώνει ο διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Φρεντερίκ Μισό. “Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το 82% του Ζαν Σιράκ το 2002” σχολιάζει ο Μισό, αναφερόμενος στην τελευταία φορά που υποψήφιος της ακροδεξιάς βρέθηκε στο δεύτερο γύρο. Τότε, ο πατέρας της υποψηφίου, Ζαν Μαρί Λεπέν βρέθηκε αντιμέτωπος με το σύνολο του πολιτικού κόσμου και περιορίστηκε σε ποσοστά κάτω του 20%.

Επιπλέον, η έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να τοποθετηθούν ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων αναφορικά με τον “υποψήφιο που σημείωσε την υψηλότερη επίδοση την περασμένη εβδομάδα”, σε σχέση με τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Στην ερώτηση αυτή η Λεπέν έρχεται πρώτη με 27%, ακολουθούμενη από τους Αμόν και Μακρόν με 22% και τον Ζακ Λουκ Μελανσόν με 10%. Στο απογοητευτικό 9% καταγράφεται ο Φρανσουά Φιγιόν που δυσκολεύεται να αποτινάξει από πάνω του τις αποκαλύψεις για τη σύζυγό του που φέρεται να πληρώθηκε υπέρογκα ποσά για εργασία που ποτέ δεν παρείχε.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε πως οι δημοσκοπήσεις στη χώρα παρουσιάζουν τη γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο αδυναμία να αποτυπώσουν με επιτυχία την πρόθεση των ψηφοφόρων. Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο παρελθόν, καθώς και στις εσωκομματικές αναμετρήσεις για το χρίσμα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών και των Σοσιαλιστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα