Οι άνθρωποι της Αγοράς μιλούν στο NEWS 247: Τι έγινε μετά τα Capital Controls

Οι άνθρωποι της Αγοράς μιλούν στο NEWS 247: Τι έγινε μετά τα Capital Controls

Υπάρχει ζωή στην αγορά μετά τα Capital Controls; Ποιες είναι οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Α. Μακρής, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, αναλύουν την κατάσταση στο NEWS 247

Στενάζει υπό το βάρος της αβεβαιότητας και των capital controls η ελληνική αγορά, αναζητώντας τη δική της «σανίδα σωτηρίας» ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και με μόνη ελπίδα την ταχύτερη δυνατή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που θα επιτρέψουν την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα.

Το News247 «σφυγμομέτρησε» τον παλμό της αγοράς λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, συνομιλώντας με μερικούς από τους κύριους εκπροσώπους της για όσα συνέβησαν τους τελευταίους έξι μήνες, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν στη χώρα τα capital controls, αλλά και για όλα όσα ελπίζουν να  συμβούν από εδώ και πέρα, με αφορμή την έλευση του 2016 και με βασική προσδοκία να έρθουν καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και αγορά.

Πως βίωσαν οι φορείς της αγοράς αυτό το δραματικό εξάμηνο της ελληνικής οικονομίας, μετά την επιβολή των capital controls; Σε τι ελπίζουν και τι φοβούνται για τη νέα χρονιά; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική αγορά;

Το News247 ανοίγει τον «φάκελο» ελληνική αγορά και capital controls, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις.

«Capital controls και φοροεπιδρομή βαραίνουν την κατανάλωση»

Δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής αγοράς, στην τρέχουσα συγκυρία, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκφράζοντας επιφυλάξεις ενόψει της έλευσης της νέας χρονιάς.

Όπως εξηγεί, η επιβολή των capital controls, σε συνδυασμό με τη φοροεπιδρομή που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι, μετά το μπαράζ μέτρων που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, έχουν βαρύνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και για ένα ακόμα γεγονός, ήτοι τη μη ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος από τους Έλληνες καταθέτες και δη καταναλωτές. «Από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η χρήση πλαστικού χρήματος αυξήθηκε από το 4% στο 47% σήμερα, αλλά και πάλι δεν αρκεί. Η τάση υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή όσο επιθυμούμε», εξηγεί ο κ. Μίχαλος.

Για όλους αυτούς τους λόγους εκτιμά πως η κατανάλωση ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και των προεκπτώσεων θα κινηθεί φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχε κινηθεί πέρυσι. «Είναι κάτι που φοβούμαι και δεν το κρύβω», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Μαϊμού τα capital controls»

Μήνα ορόσημο για την αγορά χαρακτηρίζει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά βαρύς μήνας για το εμπόριο, δεδομένου ότι μόνο τότε πραγματοποιείται το 18-22% της κίνησης στην αγορά για όλο το έτος. Όπως επισημαίνει, κλειδί για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων θα αποτελέσουν και οι τρεις Κυριακές που θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τον Δεκέμβριο. Ήδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των Κυριακών κρίνονται ενθαρρυντικά, καθώς διαφαίνονται «δειλά βήματα ανοδικής τάσης στην αγορά».

Κληθείς να σχολιάσει την επίδραση των capital controls, ο κ. Μακρής εξηγεί «Από την αρχή του χρόνου, είχε καταγραφεί μια άνοδο της τάξης του 7-8% στην ελληνική αγορά. Από την ημέρα ανακοίνωσης της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και της επιβολής των capital controls, η εικόνα άλλαξε άρδην. Οι αγορές στον κλάδο των ειδών διατροφής κατέγραψαν αύξηση 30%, ενώ την ίδια ώρα κάθε άλλος κλάδος της αγοράς σημείωνε βουτιά έως και 70%».

«Τα capital controls που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι μαϊμού», σπεύδει να δηλώσει και μάλιστα κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

Όπως επισημαίνει «πρόκειται για χαλαρούς κεφαλαιακούς περιορισμούς, με μεγάλες διευκολύνσεις. Ο κόσμος έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς. Πιθανότατα η επιβολή τους να συνδέεται με πολιτική απόφαση».

Ο κ. Μακρής αναγνωρίζει πως στην αρχή της επιβολής των capital controls σημειώθηκαν ακρότητες, αλλά, όπως εξηγεί «πλέον έχει επέλθει μια σχετική ομαλοποίηση, ακόμη κι αν εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στους κλάδους της μεταποίησης και των εξαγωγών».

Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ εκτιμά πως κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων η αγορά θα κινηθεί σωστά, ενώ δεν αποκλείεται να «τσιμπήσει κάτι παραπάνω σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς».

Όπως επισημαίνει, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική αγορά, έξι μήνες μετά την επιβολή capital controls και ενόψει των εορτών, είναι «η εικόνα του εκκρεμούς», με στόχο η αγορά να «πιάσει κάτι παραπάνω από πέρυσι».

Κατά γενική ομολογία, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, το μέλλον κρίνεται άδηλο για την αγορά, καθώς συνδέεται με τις κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει για την οικονομία η κυβέρνηση κατά τους πρώτους μήνες του 2016 και δη το δίμηνο – φωτιά Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Χωρίς ωστόσο να χάνει τη θετική του σκέψη ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι οι εκπτώσεις αρχίζουν νωρίς (11 Ιανουαρίου).

«Να μην αποτελούν βαρίδι για το επιχειρείν τα capital controls»

Ηχηρό μήνυμα πως «τα capital controls δεν πρέπει να αποτελούν βαρίδι για το ελληνικό επιχειρείν» στέλνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.

Όπως εξηγεί, καθώς τα capital controls ήρθαν… για να μείνουν στην ελληνική οικονομία, το μεγάλο ζητούμενο να μείνουν χωρίς να βαραίνουν την επιχειρηματικότητα. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν ομαλά ακόμη και με κεφαλαιακούς περιορισμούς όπως συνέβαινε και στην Κύπρο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης για να προσθέσει πως «κανένας επιχειρηματίας δεν ζήτησε να μην ελέγχεται, αλλά τα όρια να μην είναι τόσο στενά που να παρακωλύουν την επιχειρηματικότητα».

Για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, ο μεγάλος αντίκτυπος των capital controls στην οικονομία, μετά από έξι μήνες επιβολής τους, ήταν σαφής: Η ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί και το 2016.  

Ως προς τις εκτιμήσεις του για την κίνηση της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο κ. Κορκίδης εμφανίζεται συγκρατημένος. Όπως υπογραμμίζει, όσοι μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές, τις κάνουν, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα, ή την ίδια αξία, που το έκαναν στο παρελθόν. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά, όπως προβλέπει, αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

«Να μας προστατεύσει το κράτος από τη ζούγκλα της αγοράς»

Την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά εκφράζει ο Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ). Όπως επισημαίνει, το πλήγμα που επέφεραν στην αγορά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ήταν μεγάλο.

Εκπροσωπώντας τους καταστηματάρχες – κρεοπώλες όλης της χώρας, ο κ. Πέρρος ανέφερε πως η επιβολή των capital controls πριν από έξι μήνες οδήγησε σε πτώση της αγοράς έως και 60-80%.

«Στραφήκαμε στη λύση των τερματικών συσκευών αποδοχής καρτών (POS) αλλά πρέπει να αλλάξουν οι όροι χρήσης τους γιατί το κέρδος είναι ελάχιστο», δηλώνει για να προσθέσει «Δεν ξέρουμε τι κρέατα να προμηθευτούμε. Η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική και ο κόσμος μουδιασμένος και προβληματισμένος. Δεν έχει διάθεση να ψωνίσει, δεν του περισσεύουν».

Επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ο κ. Πέρρος στέκεται σε δύο ζητήματα.

Ελπίζει αφενός στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ώστε να ανασάνει η αγορά και κατ’ επέκταση η οικονομία.

Ζητά αφετέρου από το κράτος να «προστατεύσει τις επιχειρήσεις για να μην βάλουν λουκέτο. Η αγορά είναι ζούγκλα και το κράτος πρέπει να μας προστατεύσει για να μην κλείσουμε».

«Μια λύση θα ήταν οι ακατάσχετοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις», επισημαίνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα