Κατατέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση
Εστάλη στο EuroWorking Group το αίτημα για παράταση της συμφωνίας. Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας
- 19 Φεβρουαρίου 2015 10:35
Εστάλη στο EuroWorking Group το αίτημα για παράταση της συμφωνίας
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητά προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την εξάμηνη επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης απεστάλη το πρωί της Πέμπτης.
Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε άλλωστε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση και θα είναι ο πρώτος που θα το διαβάσει.
Η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείσα σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι δεν έχει να κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.
Το αίτημα ονομάζεται τεχνικά σύμφωνα με το Reuters, ως επέκταση του “master financial assistance facility agreement”.
Στην ουσία είναι σαν να ζητείται επέκταση της χρηματοπιστωτικής συμφωνίας και όχι επέκταση της δανειακής σύμβασης η οποία φαίνεται πως ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους.
Από εδώ και πέρα, το Euroworking Group θα συνεδριάσει για να κρίνει αν το ελληνικό αίτημα για παράταση είναι αποδεκτό.
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στην κυβέρνηση
Η πρόταση της Αθήνας θα προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Δέχεται να υπάρξει πλήρης έλεγχος από την Κομισιόν με τη λήξη της παράτασης που ζητείται, είτε είναι τον Ιούνιο είτε τον Αύγουστο.
Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση πως η Αθήνα θα προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των καρτέλ, όπως ανακοίνωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα, η Ελλάδα δέχεται την ανεξάρτητη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά θα ζητά να “παγώσουν” οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ που θα προερχόταν από τους επίμαχους διαγωνισμούς θα καλυφθεί από το πόσο του 1,9 δισ. που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα).
Ο κ. Βαρουφάκης λέει “όχι” σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α’ κατοικία.
Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δις. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.
Υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 δισ. ευρώ.
Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα διάστημα.
Όλες οι ελληνικές θέσεις προς το Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
“Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup”, ανέφερε ο υπουργός.
Φωτογραφία: sooc