Ο Δ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε πως πάσχει από την ‘ασθένεια του Ωνάση’
Ο σπουδαίος συνθέτης, πριν λίγες ημέρες αναγκάστηκε να απουσιάσει από συναυλία, κατά τη διάρκεια της οποία αναγνώστηκε επιστολή του με την οποία αποκάλυπτε το αυτοάνοσο νόσημα που τον ταλαιπωρεί
- 29 Ιουνίου 2017 12:10
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες πως πάσχει από μια αυτοάνοση νόσο, η οποία και τον ανάγκασε να ματαιώσει δημόσια εμφάνισή του πριν δύο εβδομάδες. Ο μουσικοσυνθέτης φαίνεται πως έχει διαγνωσθεί με τη νόσο “μυασθένεια Gravis”, μια πάθηση από την οποία έπασχε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, επρόκειτο να εμφανιστεί σε συναυλία των Θέμη Αδαμαντίδη και Λένας Αλκαίου στο Θέατρο Βράχων στις 15 Ιουνίου, ωστόσο μια έξαρση της πάθησης τον ανάγκασε να ματαιώσει τα σχέδιά του. Αντ’ αυτού, στη συναυλία αναγνώστηκε η επιστολή του με την οποία εξηγούσε στους παρευρισκόμενους τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Την επιστολή δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Espresso και σε αυτή ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει: “Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω, έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση. Αρχικά με τη βλεφαρόπτωση, είπα “θα πάω, παίζω και τυφλός”. Στο τραύλισμα είπα “θα πάω, δεν χρειάζεται να πω λέξη αφού η παρουσία μου θα τα λέει όλα”. Στις κράμπες, όμως, στα δάχτυλα πώς να αντιδράσω; Εν τέλει οι γιατροί με κράτησαν μέσα. Λυπάμαι πολύ για τη φυσική μου απουσία”.
Τι είναι η Μυασθένεια Gravis;
Η μυασθένεια Gravis αποτελεί χρόνια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.
Εκείνο που τη χαρακτηρίζει είναι η αδυναμία των μυών που εντείνεται κατά την διάρκεια περιόδων με αυξημένη κινητικότητα και βελτιώνεται μετά από την ξεκούραση. Συγκεκριμένοι μύες όπως αυτούς που ελέγχουν το μάτι και την κίνηση των βλεφάρων, τις εκφράσεις του προσώπου, το μάσημα, την ομιλία και την κατάποση, συχνά αλλά όχι πάντοτε, επηρεάζονται από την πάθηση. Οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή και την κίνηση του σβέρκου και των άκρων μπορεί επίσης να επηρεαστούν.
Η ασθένια μπορεί να εμφανιστεί εξίσου και στα δύο φύλλα, αν και συχνότερα προσβάλλει νεαρές γυναίκες (κάτω των 40 ετών) και μεγαλύτερους άνδρες (πέραν των 60 ετών).
Το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης είναι 20 στους 100.000 πληθυσμού, ενώ αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που δεν διαγνώσκεται εύκολα. Δεν θεωρείται κληρονομική πάθηση, ούτε και είναι μεταδιδόμενη, όμως μπορεί σποραδικά να εμφανιστεί σε περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας.