Τόμσεν: Τον Δεκέμβριο η απόφαση του ΔΝΤ για το χρέος

Τόμσεν: Τον Δεκέμβριο η απόφαση του ΔΝΤ για το χρέος
IMF representative Poul Thomsen arriving at the Parliament for a meeting with Vice President of the Government and Minister for Foreign Affairs Evangelos Venizelos / SOOC

Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, είπε ο Πολ Τόμσεν, ζητώντας περισσότερα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Τι είπε για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Φορολογικό και ασφαλιστικό άνοιξε από τη Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μείωσης του χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων όχι μεγαλύτερων του 1,5% του ΑΕΠ και προανήγγειλε νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους τον Δεκέμβριο.

Στην συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου για την Ευρώπη ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα που θα έχει στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ. «Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν ένα πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους θα πρέπει να συζητήσουμε για το πως βγαίνουν οι αριθμοί» είπε χαρακτηριστικά.

Επέμενε επίσης ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να καταστεί βιώσιμο αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε. Τόνισε ότι το Ταμείο θα κάνει νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Δεκέμβριο όταν το Ταμείο θα έχει πλήρη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Είπε πάντως ότι το Ταμείο θα είναι παρόν και στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η ότι η ομάδα του ΔΝΤ θα έρθει ξανά στην Αθήνα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μιλώντας για μεταρρυθμίσεις επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ότι πολλές αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος έχουν καθυστερήσει.

Ειδικά για τα δημοσιονομικά τόνισε ότι τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να πάσχουν αφού συνεχίζουν να ισχύουν μεγάλες φοροαπαλλαγές οι οποίες οδηγούν στο απαλλάσσονται από τις φορολογικές του υποχρεώσεις περίπου το 60% των φορολογούμενων στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στην λύση που δόθηκε για για ασφαλιστικό τόνισε ότι το σύστημα συνεχίζει να παρουσιάζει πρόβλημα αφού όλο το βάρος έχει μεταφερθεί στις μελλοντικές συντάξεις, ενώ το σύστημα πληρωμής συντάξεων παρουσιάζει έλλειμμα 10% του ΑΕΠ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εντός της ΕΕ.

Τέλος σχετικά με τις φήμες που το θέλουν να εισηγείται την πλήρη αποχώρηση του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα και μετά από πίεση τόνισε ότι δεν σχολιάζει εσωτερικές συνομιλίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα