Ο έρωτας περνάει από το χέρι: Τα πιο επιτυχημένα dating applications

Ο έρωτας περνάει από το χέρι: Τα πιο επιτυχημένα dating applications

Περισσότερα από 45 είναι τα sites και τα apps που ασχολούνται με τις γνωριμίες. Όλα μαζί έχουν πολλά εκατομμύρια χρηστών. Ας δούμε ποια είναι τα πιο επιτυχημένα και γιατί, αφότου ευχηθούμε χρόνια πολλά στους ερωτευμένους

Την εποχή που μία στις 5 σχέσεις και ένας στους 6 γάμους αρχίζουν online, προφανώς και οι σχετικές εφαρμογές έχουν πέραση. Όπως προφανώς και κερδίζουν εκατομμύρια. Για την ακρίβεια, κερδίζουν περισσότερα από 1.000.000.000 δολάρια, κάθε χρόνο. Βρήκαμε περισσότερα από 45 που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή που μιλάμε -χώρια όσα ετοιμάζονται-, πριν καταλήξουμε στα πιο δημοφιλή. Ας τα δούμε, όπως διαπιστώνουμε και γιατί έχουν κάνει την αναζήτηση του έρωτα… επιχείρηση,όπως κατανοούμε πως δεν είναι όλοι singles -είπαμε, υπάρχει μοναξιά, αλλά όχι κι έτσι.

 

Tinder

Ιδιοκτήτης: InterActiveCorp (διαθέτει περισσότερα από 150 brands σε 100 χώρες και τα έσοδα της, το 2016, ήταν 3.14 δισεκατομμύρια δολάρια).

Γλώσσες: 40

Η λέξη Τinder σημαίνει “προσάναμμα” και “έναυσμα” και αυτό ακριβώς είναι. Στηρίζεται στον location, αφού αναζητά πιθανά ταίρια σε συγκεκριμένες χιλιομετρικές αποστάσεις από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Έκανε την πρώτη εμφάνιση στις 12/9 του 2015. Οι δυο εκ των έξι εμπνευστών του, Sean Rad και Justin Mateen (εβραϊκής και ιρανικής καταγωγής) ήταν φίλοι από τα 14, σπούδασαν μαζί στο University of South California επί του επιχειρείν στο διαδίκτυο και μια μέρα ο Rad σκέφτηκε πως θα ήθελε να δημιουργήσει κάτι που θα βοηθά στο να προσεγγίζεις συντρόφους “ανεξάρτητα από το ποιος ή πώς είσαι, αν γνωρίζεις πώς να τους προσεγγίσεις”. Στόχος του ήταν να γίνονται όλα, χωρίς άγχος. Δοκιμάστηκε σε campus κολεγίων, πήρε βραβείο για το καλύτερο νέο startup το 2013 και το Μάιο του ίδιου χρόνου ήταν ένα από τα 25 καλύτερα social networking apps, βάσει της χρήσης και του αριθμού χρηστών.

Οι δυο φίλοι ανήκουν ακόμα στην εταιρία που εξαγοράστηκε από την IAC. Λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο: όποιος σου αρέσει, τον “πας” (με το δάχτυλο, πάνω στην οθόνη) δεξιά, όποιος δεν σου αρέσει “πάει” αριστερά και υπάρχει το Super Like (προς τα επάνω). Αν το αντικείμενο του πόθου κάνει και αυτό Super Like έρχεστε σε επικοινωνία. Είναι δωρεάν, αλλά έχει και πληρωμένη έκδοση (Tinder Plus), στην οποία δεν υπάρχει περιορισμός χιλιομέτρων ή ανθρώπων που “πας” δεξιά και αριστερά (19.99 δολάρια το μήνα για 28+ χρόνων και 9.99 δολάρια το μήνα για -28).

Η αξία του έχει ξεπεράσει το 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια (έχουν “κατεβάσει” το app περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, oι premium users είναι 1.8 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια χρησιμοποιούν καθημερινά την υπηρεσία) και δουλεύει σε συνεργασία με το Facebook (πρέπει να έχεις εκεί λογαριασμό και έτσι γλιτώνεις τα bots -από το ρομπότ και είναι τα “έξυπνα” προγράμματα που διαβάζουν την online συμπεριφορά σου και δρουν αντιστοίχως- και τα ψεύτικα προφίλ). Έχει κατηγορηθεί πως εξέλιξε τα ραντεβού σε hookup game.

 

Match.com

Ιδιοκτήτης: Match Group Inc (ανήκει στην InterActiveCorp).

Γλώσσες: 38

Εμπνευστής: Ο Eric Klien, επιχειρηματίας από το Las Vegas είχε θέματα με τα ραντεβού “που είχαν ρίσκο και δεν είχαν αποτέλεσμα”. Δημιούργησε ερωτηματολόγιο 170 σημείων (ωροσκόπιο, αγαπημένο μέσο μετακίνησης, αγαπημένη μουσική κλπ -“έβαλα όσα νιώθεις άνετα να ρωτήσεις κάποιον που ‘χεις απέναντι σου”) και μετά προχώρησε στη δημιουργία του Electronic Matchmaker, το οποίο “ανέβασε” στην ιδιωτική database που είχε στο Internet, λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1992. Ήταν δωρεάν. Ήταν η γέννηση των online dates.

Ο Klien ήταν εκκεντρικός φιλάνθρωπος, που είχε πολλά άλλα ενδιαφέροντα (ήθελε να χτίσει ανεξάρτητη πόλη στη μέση της Καραϊβικής), εξ ου και πούλησε το ερωτηματολόγιο και το domain name Match.com στον Gary Kremen (επιχειρηματία της Silicon Valley) το 1993, για 2.500 δολάρια. Ο Kremen είχε ενδιαφερθεί διότι είχε κουραστεί να ξοδεύει αλόγιστα χρήματα, σε hotlines. Το 1995 εμφάνισε το προϊόν στο ανοιχτό διαδίκτυο. Στην πρώτη του συνέντευξη είχε πει “θα προσφέρει περισσότερη αγάπη στον πλανήτη από κάθε άλλον, μετά το Χριστό”. Παρεμπιπτόντως, είχε βρει κοπέλα στο Match.com… την οποία είχε χάσει από άλλον συνδρομητή. Το 1999 πούλησε το site στην InterActiveCorp, για 50 εκατ. δολ. Σημείωση: το διαδίκτυο είχε τον Απρίλιο του 1995 περί τους 25 εκατομμύρια χρήστες. Το 2015 έφτασαν τους 2.9 δισεκατομμύρια.

Κάθε μέρα στέλνει επτά συμβατά matches, για να μη χάνετε την ώρα σας. Από τις 26/12 του 2017 έως σήμερα, τα μέλη αυξήθηκαν κατά 42%, τα μηνύματα έφτασαν τα 50 εκατομμύρια και προγραμματίστηκαν 1 εκατομμύριο ραντεβού. Όπως αναφέρουν οι νέοι ιδιοκτήτες (διότι σαφέστατα και εξαγοράστηκε έναντι παχυλού αντίτιμου) είναι “να κρατάμε ασφαλή τα μέλη μας και τα στοιχεία τους”. Είναι και το app που ‘χει παντρέψει τους περισσότερους χρήστες του (έως το 2015 είχε μετρήσει 92.000 γάμους και ένα εκατομμύριο μωρά). Δεν είναι δωρεάν (κοστίζει 20.99 δολάρια το μήνα, για ένα χρόνο), αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε για επτά ημέρες, χωρίς να πληρώσετε cent. Προς το παρόν, πληρώνουν 7.040.000 χρήστες.

 

OkCupid

Ιδιοκτήτης: InterActiveCorp

Γλώσσες: 40

Oι ιδρυτές Chris Coyne, Christian Rudder, Sam Yagan και Max Krohn ήταν συμφοιτητές στο Harvard και έγιναν γνωστοί όταν δημιούργησαν το TheSpark, site με αστεία κουίζ και τεστ προσωπικότητας. Μεταξύ των επιλογών ήταν και μία, βασισμένη στο ερωτηματολόγιο Myers-Briggs (δείχνει τις πολύ διαφορετικές ψυχολογικές προτιμήσεις ως προς το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και καταλήγουν σε αποφάσεις), για τον τέλειο σύντροφο. Όποιος έμπαινε σε αυτήν τη διαδικασία, λάμβανε ως δώρο συμβατό ταίρι (μεταξύ όσων απαντούσαν στο ερωτηματολόγιο). Έγινε τόσο δημοφιλής -ως διαδικασία- που έγινε ξεχωριστό site, με το όνομα OKCupid, το 2001. Το Φεβρουάριο του 2011 εξαγοράστηκε από την IAC, για 50 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Μάιο του 2016 Δανοί ερευνητές “έβγαλαν” στο διαδίκτυο το OKCupid database project, με 2.620 μεταβλητές που περιέγραφαν 68.371 χρήστες της υπηρεσίας, για ερευνητικούς λόγους (την κοινωνική ψυχολογία των ραντεβού). Παρεμπιπτόντως, δημοσιεύτηκαν και όλα τα στοιχεία των χρηστών. Το Δεκέμβριο του 2017 η εταιρία ενημέρωσε πως στο εξής οι χρήστες θα χρησιμοποιούσαν το πραγματικό -πρώτο- όνομα και όχι ψευδώνυμα, ενώ στα προφίλ μπορούσαν όλοι να δώσουν πολύ προσωπικές λεπτομέρειες.

Έκανε και κάτι άλλο: τα μηνύματα που στέλνουν οι χρήστες διαβάζονται από τους αποδέκτες, μόνο όταν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Η συνέπεια ήταν άνοδος 32% στα matches. Είναι δωρεάν (έχει φυσικά, και πληρωμένη έκδοση -αφορά το αν θέλετε να δείτε τους πέντε τελευταίους που τσέκαραν το προφίλ μας), μπορείτε να συνδεθείτε και μέσω Instagram, διαθέτει 10 εκατομμύρια μέλη και ενεργά είναι το 1.000.000.

 

Badoo

Ιδιοκτήτης: Badoo Trading Limited (με έδρα στη Λευκωσία)

Γλώσσες: 47

Από την ώρα του print screen έως το τέλος της αναφοράς, οι χρήστες είχαν αυξηθεί κατά 200. Ο ενεργοί χρήστες ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια και αφιερώνουν 1.8 ώρες, κατά μ.ο. στο Badoo. Επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν ανθρώπους που ζουν κοντά τους, για κουβέντα, ραντεβού ή φιλία -δηλώνεις από την αρχή την προτίμηση σου. Δημιουργήθηκε το 2006 και λειτουργεί σε 190 χώρες, αριθμός που το κάνει το πιο διαδεδομένο -παγκοσμίως- site του είδους του. Το σκέφτηκε ο Ρώσος επιχειρηματίας, Andrey Andreev, ο οποίος το “έφτιαξε” στη Μόσχα και το παρουσίασε το Νοέμβριο του 2006. Τη σήμερον ημέρα είναι αυτό με τα περισσότερα downloads σε 21 χώρες.

Είναι “μαζικό φαινόμενο” στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Πρώτα έγινε viral μέσω του κοινωνικών παιχνιδιών και quizzes που εμφανίζονταν στο Facebook και μετά… απομονώθηκε -αλλά παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το Facebook. Από τον περασμένο Αύγουστο προσφέρει και τη δυνατότητα video chat, με facial recognition. Έχει και premium (πληρωμένη) έκδοση. Το 2014 ο Adreev συνεργάστηκε με έναν εκ των ιδρυτών του Tinder -ο οποίος είχε αποχωρήσει- για τη δημιουργία του Bumble που επικεντρώνεται στις γυναίκες (η όποια συζήτηση αρχίζει, αφότου η γυναίκα στείλει μήνυμα και μετά το ματσάρισμα έχετε 24 ώρες, για να απαντήσετε. Διαφορετικά… χάνεται η ευκαιρία). Το 2016 εξαγόρασε το Lulu (dating app) και έκανε την ιδιοκτήτρια του, Alexandra Chong, πρόεδρο της Badoo.

Zoosk

Iδιοκτήτης: Mυστικός

Γλώσσες: 25

Οι Shayan Zadeh και Alex Mehr, οι οποίοι μετανάστευσαν από το Ιράν στις ΗΠΑ για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, πρωτοσυναντήθηκαν στο Sharif University of Technology της χώρας τους. Μετά φοίτησαν μαζί στο University of Maryland. Ο Zaden έπιασε δουλειά στη Microsoft (είχε masters στην πληροφορική) και ο Mehr στη NASA (είχε και ντοκτορά στη φιλοσοφία). Και οι δυο συνέχιζαν να σπουδάζουν, ώσπου άρχισαν να ασχολούνται με το Zoosk.

Μολονότι οι συνδρομητές είχαν φτάσει τους 27 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 650.000 πλήρωναν συνδρομές (και κάθε χρόνο υπήρχε αύξηση 44%), το δίδυμο έχανε λεφτά διότι ξόδευε πολλά σε επέκταση και υπαλλήλους. Γενικά, είχαν τη λογική πως τα κέρδη δεν φέρνουν την ευτυχία. Τον Γενάρη του 2015 απέλυσαν το 15% των εργαζομένων και έβαλαν χρηματικό ποσό για τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Η λογική είχε βασιστεί σε αλγόριθμο, υπάρχει λογισμικό που αναλύει online συμπεριφορές πριν καταλήξει σε προτάσεις ταιριών, έχει υπηρεσία photo verification, 40.000.000 εγγεγραμμένους σε περισσότερες από 80 χώρες και 3 εκατομμύρια μηνύματα, κάθε μέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα