Η Ν.Δ ανάμεσα σε σενάρια κυβέρνησης μειοψηφίας ή εθνικής ενότητας

Η Ν.Δ ανάμεσα σε σενάρια κυβέρνησης μειοψηφίας ή εθνικής ενότητας
Συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν -παρά τις γκρίνιες- αποφασίσει να στηρίξουν τη συμφωνία και εμμέσως την κυβέρνηση δια της ψήφου ανοχής, δεν επιθυμούν ωστόσο την εμπλοκή άμεσα σε ένα κυβερνητικό σχήμα που μόνο δυσάρεστα καθήκοντα θα έχει

Πίσω από την προσήλωση στην πολιτική σταθερότητα που διατράνωσε χθες το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας κρύβεται η επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει τη συμφωνία -παρέχοντας στήριξη στη Βουλή- ώστε η κυβέρνηση να μην καταρρεύσει και η ίδια να μη χρειαστεί στην παρούσα φάση να εμπλακεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας.

Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψη της νέας ηγεσίας, καθώς οι σαμαρικοί είχαν επενδύσει σε αυτά ακριβώς τα σενάρια κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου (με ονόματα όπως αυτό του Γιάννη Στουρνάρα να κυκλοφορούν για την πρωθυπουργία, εάν ο ενδόμυχος πόθος του Αντώνη Σαμαρά να επιστρέψει σε ρόλο κεντρικό δεν μπορούσε να ευωδοθεί), ενώ πολλά στελέχη έθεταν ζήτημα δεδηλωμένης στην περίπτωση που μία συμφωνία περνούσε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και με απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η Ν.Δ όμως έχει δεσμευτεί πλέον και στο εσωτερικό της χώρας να διασφαλίσει την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Επομένως το πιθανότερο είναι ψήφος ανοχής σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον κατά την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί, αλλά ο κ. Τσίπρας παραμείνει στην πρωθυπουργία. Το σενάριο αυτό στη συγκεκριμένη στιγμή στρατηγικά βολεύει τη Ν.Δ η οποία πρέπει να βρει το δικό της βηματισμό και να περάσει στην επόμενη ημέρα εκλέγοντας νέο αρχηγό.

Έτσι στη Ν.Δ επικαλούνται ότι ο κ.Τσίπρας είναι πρωθυπουργός εκλεγμένος που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη 251 βουλευτών όσον αφορά τουλάχιστον στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι εταίροι φέρονται επίσης να επιθυμούν για τα επόμενα τρία χρόνια εφαρμογής του νέου προγράμματος να μην υπάρξουν εκλογικά απρόοπτα είτε με ευθύνη της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν μπορεί στην πραγματικότητα να διασφαλιστεί, όπως και ότι τα πράγματα δε θα οδηγηθούν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας είτε με πρωθυπουργό τον κ.Τσίπρα (όπως πρότεινε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη στο Μega) είτε με επικεφαλής τεχνοκράτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα