Τα εσωκομματικά διλήμματα Μεϊμαράκη

Τα εσωκομματικά διλήμματα Μεϊμαράκη
Συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Έναρξη της διαδοχής άμεσα μετά την επικύρωση της συμφωνίας ή ευρύτερη επικύρωση της μεταβατικής ηγεσίας;

Τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και δε συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία και τη στρατηγική ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο όμως ήδη τίθενται τα ερωτήματα του χρόνου και της διαδικασίας μετάβασης στην επίσημη “επόμενη ημέρα”, υπό το πρίσμα και των πολιτικών εξελίξεων. Το σενάριο πρόωρων εκλογών δεν εχει αποκλειστεί καίτοι στη Ν.Δ το ξορκίζουν, ενώ τίθεται και το ερώτημα πως θα διαχειριστεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το ενδεχόμενο διαφωνιών – κάτι που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει με τα όπλα της πειθούς και της εσωκομματικής αποδοχής του.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί επίσης να κατηγορηθεί ότι αξιοποιεί το ρόλο του για προσωπικές βλέψεις. Επομένως αναμένεται να τεθεί το δίλημμα: Να ξεκινήσει η συζήτηση άμεσα και η διαδοχή να δρομολογηθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι; Ή να παραμείνει για διάστημα από μερικούς μήνες μέχρι ένα έτος, ως πρόεδρος με ευρύτερη εξουσιοδότηση, όχι όμως με διαδικασίες βάσης αλλά πχ με ένα συνέδριο;

Το κόμμα της Ν.Δ φέρεται ήδη να ετοιμάζεται για το πρώτο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μόλις επικυρωθεί η συμφωνία. Δεν αποκλείεται όμως να τεθεί και το δεύτερο, ειδικά εφόσον πολλοί δελφίνοι δεν αισθάνονται έτοιμοι και το σκηνικό είναι ρευστό.

Η διαδικασία εκλογής από τη βάση με ανοιχτούς καταλόγους, όπως έγινε το 2009 και περιγράφεται στο καταστατικό του 2013, αλλά και ο ορισμός του τι θεωρείται βάση του κόμματος δεν μπορεί πάντως να αλλάξει με έκτακτο συνέδριο, διότι από το τελευταίο συνέδριο του κόμματος έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Επομένως ο κ.Μεϊμαράκης, ο οποίος το 2009 είχε διαφωνήσει με το να επιτρέπεται η εγγραφή νέων μελών με δικαίωμα ψήφου ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας, δεν θα θέσει τέτοιο ζήτημα. Δεν αποκλείεται όμως να το θέσουν άλλα στελέχη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα