Γερμανία: Δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να παραταθεί η δανειακή σύμβαση
Η Γερμανία θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα για παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, αναφέρουν οι Financial Times
- 18 Φεβρουαρίου 2015 15:31
Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει νομικά τρόπος να επεκταθεί μόνο η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να υποβάλει αίτημα για την παράταση μάλλον της δανειακής σύμβασης, παρά του τρέχοντος προγράμματος (σ.σ.: δηλαδή των όρων του μνημονίου).
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Γερμανοί και εκπρόσωποι άλλων χωρών, που ακολουθούν σκληρή γραμμή έναντι του ελληνικού αιτήματος για αλλαγή των όρων του προγράμματος στήριξης, είναι πιθανόν να εκμεταλλευθούν τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία δεσμεύθηκε να καταργήσει κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είχε δεσμευθεί η Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 100 μηνιαίες δόσεις, ένα μέτρο που είχε απορριφθεί από την τρόικα. Θα ακολουθήσει ένα άλλο νομοσχέδιο «για να τερματισθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που δημιουργήθηκε από την τρόικα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι και τα δύο αυτά μέτρα θα αντέβαιναν στις αρχές του σχεδίου Μοσκοβισί, του Επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, με βάση το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση το αίτημά της για παράταση της δανειακής συμφωνίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις, τους οποίους επικαλείται εφημερίδα, το σχέδιο Μοσκοβισί θα επέτρεπε στην Αθήνα την παράταση του προγράμματος στήριξης για τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου, με αντάλλαγμα ορισμένες αρχές: Η Ελλάδα δεν θα καταργούσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα συνέχιζε να έχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και θα δεσμευόταν να αποπληρώσει πλήρως τους πιστωτές της.
Σε αντάλλαγμα, θα δινόταν στην Αθήνα το περιθώριο να αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνούσε. Το σχέδιο Μοσκοβισί, αναφέρει το δημοσίευμα, απορρίφθηκε ουσιαστικά από τους εταίρους της Ελλάδας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρα, οι οποίοι επέμειναν να αποδεχθεί η Ελλάδα μία παράταση του προγράμματός της με τους υφιστάμενους όρους.