Στα 2 δισ. η ληξιπρόθεσμη οφειλή της Ελλάδας στο ΔΝΤ 

Στα 2 δισ. η ληξιπρόθεσμη οφειλή της Ελλάδας στο ΔΝΤ 

Δεν πληρώθηκε χθες η δόση των 456 εκατ. ευρώ. Το ΔΣ του οργανισμού αποφασίζει για την παράταση της πληρωμής

Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η ληξιπρόθεσμη οφειλή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς, όπως αναμενόταν, δεν πληρώθηκε χθες η δόση των 456 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα δεν κατέβαλε τη δόση των 456 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε επισήμως το ΔΝΤ, αργά χθες τη νύχτα μετά την παρέλευση της 13ης Ιουλίου. Όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, το ελληνικό αίτημα για παράταση της πληρωμής της δόσης θα τεθεί υπό εξέταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Η μη πληρωμή του ΔΝΤ ήταν αναμενόμενη δεδομένης της οριακής – σχεδόν μηδενικής πλέον – ρευστότητας του κράτους, που παραμένει δέσμιο ενός πρωτόγνωρου καθεστώτος βαθύτατης πιστωτικής ασφυξίας.

“Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τη δόση των 456 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ”, δήλωναν ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας ανώτατες κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας τη μη πληρωμή της δόσης.

Η Ελλάδα είχε ήδη μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ, ύψους 1,53 δισ. ευρώ, από τις 30 Ιουνίου. Πλέον, μετά και τη μη πληρωμή των 456 εκατ. ευρώ, οι οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας

«Η αποπληρωμή κεφαλαίου ύψους 360 εκατομμυρίων Μονάδων Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (περίπου 456 εκατομμύρια Ευρώ), η οποία έπρεπε να καταβληθεί σήμερα από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ, δεν έχει παραληφθεί. Ενημερώσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο μας για το γεγονός αυτό.

Το σύνολο των εκπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 1,6 δισεκατομμύρια Μονάδες Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (περίπου 2 δισεκατομμύρια Ευρώ).

«Το αίτημα των Ελληνικών Αρχών για μια παράταση της υποχρέωσης πληρωμής η οποία έπρεπε να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο στις ερχόμενες εβδομάδες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα