Αμετακίνητη Βελκουλέσκου: Επιμένει σε χρέος, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις

Αμετακίνητη Βελκουλέσκου: Επιμένει σε χρέος, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις
21st Annual Economist Roundtable with the Government of Greece 'Europe unravelling, Greece untangling: Brainstorming with world leaders', in Lagonisi, Athens, Greece, on June 28, 2017 / 21 Economist ' , ', , 28 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ζήτησε πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και είπε πως η Ελλάδα έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή

Την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας κατά 1,5 εκατ. άτομα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού προέβλεψε η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist, επιμένοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2% μακροπρόθεσμα είναι μη βιώσιμη.

«Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα είναι μη ρεαλιστική. Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλη μείωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομία της. Αυτό θα γίνει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού που θα έχει ως αποτέλεσμα της μείωση του εργατικού δυναμικού κατά το 1/3» τόνισε η κ. Βελκουλέσκου. Επέμενε, λοιπόν, στους στόχους που έχει θέσει εδώ και καιρό το ΔΝΤ ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει μακροχρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 1,5% του ΑΕΠ αφού και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ.

Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και για το θέμα του χρέους. Ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει πρόσφατα δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της . Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ρυθμιστεί άπαξ και δια παντός» η κ. Βελκουλέκσου. Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε ότι αποτελεί μεν μια πρόοδο αλλά δεν θα παρέχει σε καμία περίπτωση την διαφάνεια που χρειάζεται το Ταμείο για να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η  εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρόσφατα ψήφισε μια σειρά από μέτρα που αφορούν ένα νέο φορολογικό νόμο (την μείωση του αφορολόγητου) την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων την μείωση των συντάξεων που όπως είπε έχει προγραμματιστεί για το 2019 αλλά και το εργασιακό και θα συμβάλει στην μακροχρόνια βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αναβάλλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι και το 2018 . Τόνισε πάντως ότι το εργασιακό θα είναι βασικό για την ευημερία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε μάλιστα την εντύπωση του Ταμείου ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά το 2018 , δηλαδή να αναβληθεί επ αόριστο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της μετενέργειας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης .

Οι μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομές θα πρέπει να συνεχίσουν και να εμβαθυνθούν καθώς όπως σημείωσε « Η πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα