Τίμησαν τον σπουδαίο άνθρωπο της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού Λέοντα Καραπαναγιώτη

default image

Εκδήλωση μνήμης για τον Λέοντα Καραπαναγιώτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του και η απουσία του από τα ΜΜΕ είναι αισθητή

Τον Λέοντα Καραπαναγιώτη, τίμησαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φίλοι το βράδυ της Πέμπτης, στην αίθουσα  ”Νίκος Σκαλκώτας” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επτά χρόνια μετά το θάνατό του.

Παρών στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος και υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο διευθυντής των ΝΕΩΝ Χρήστος Μεμής.

Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νικόλαο Αλιβιζάτο ο οποίος συνεργάστηκε με τον Λ.Καραπαναγιώτη την εποχή της έκδοσης του περιοδικού Εποχές (Μάιος 1963- Απρίλιος 1967).

Στη συζήτηση παρενέβη ο δημοσιογράφος Στάθης Ευσταθιάδης, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Λ. Καραπαναγιώτη τη δεκαετία του ’50.

“Τον πάθιαζε μια Ελλάδα εξωστρεφής”

Ο Λέων Καραπαναγιώτης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία από την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” το 1956. Το 1974 και για οκτώ χρόνια ανέλαβε εκδότης του “ΒΗΜΑΤΟΣ” ενώ τον Απρίλιο του 1982 έγινε διευθυντής των “ΝΕΩΝ”.

Εξέφρασε και σημάδεψε μια μεγάλη εποχή της ελληνικής δημοσιογραφίας. Μίας δημοσιογραφίας πολιτικής, μαχητικής, διανοούμενης, που συμμετείχε ενεργά και την αφορούσαν όλα.

Άνθρωπος πολύπλευρος, έντονος, δημιουργικός  και δυναμικός, ταίριαξε με τις ανάγκες της εποχής αυτής  και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση  του χαρακτήρα των εφημερίδων, του τύπου, της δημοσιογραφίας. Οι αρχές του, τα πιστεύω του και η προσωπικότητά  του σημάδεψαν τουλάχιστον μια γενιά δημοσιογράφων, που πλάι του και αναπτύχθηκαν και αναδείχθηκαν.

“Αυτό που έλεγε, ήταν ότι το κοινό θα σου συγχωρέσει ένα λάθος. Δεν θα σου συγχωρέσει την αδιαφορία” είπε ο δημοσιογράφος, υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, διάδοχος του Λ. Καραπαναγιώτη στη διεύθυνση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, μιλώντας για τον τρόπο που διεύθυνε την εφημερίδα. “Δεν χανόταν στις λεπτομέρειες, αλλά έβλεπε τη μεγάλη εικόνα” είπε ο κ. Καψής. Φανερά συγκινημένος έκανε μια αναδρομή στη σχέση του με τον «δαιμόνιο ρεπόρτερ» και «διευθυντή και πετυχημένο μάνατζερ» που αντιμετώπισε κρίσεις, όπως εκείνη του 1989, κάνοντας λόγο και στη μακρόχρονη φιλία του Λ. Καραπαναγιώτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, φιλία «που δεν τον εμπόδισε να είναι αντικειμενικός».

“Ομολογώ ότι μου λείπει σήμερα μια συζήτηση με τον Λέοντα Καραπαναγιώτη” είπε ο διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή”, Αλέξης Παπαχελάς, αναφερόμενος στον “απόλυτο κοσμοπολίτη”, πρώην διευθυντή του, που είχε μαζί του τον “Ριζοσπάστη” και τους “New York Times”. “Από τον μικρόκοσμο της πολιτικής μπορούσε να μεταβεί στη μεγάλη εικόνα και να εξηγήσει το σήμερα” τόνισε ο κ. Παπαχελάς σημειώνοντας την πορεία του Λέοντα Καραπαναγιώτη, στο διπλωματικό ρεπορτάζ που διακρίθηκε χάρη στη βαθιά γνώση της ιστορίας. “Ήταν αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες, ένας άνθρωπος “bigger than life” (μεγαλύτερος από τη ζωή).

“Τον πάθιαζε μια Ελλάδα εξωστρεφής” είπε, από τη μεριά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος, που αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Λ. Καραπαναγιώτη την εποχή της έκδοσης του περιοδικού Εποχές, από το 1963 έως το 1967.

“Ο Λ. Καραπαναγιώτης είχε δυο αχτύπητα προσόντα. Την Ελένη (Βαλαωρίτη, σύζυγός του) και την αίσθηση του χιούμορ. Τα υπόλοιπα ήταν οι σελίδες της εφημερίδας” είπε ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, περιγράφοντας την ικανότητα του πρώην διευθυντή του να διαχειρίζεται τους σκιτσογράφους. “Εκείνο το γελαστό τσούρμο δεν ήταν μια παρθενογένεση. Είχε κάποιον που τους είδε, τους στήριξε και τους αγαπούσε. Και αυτός ήταν ο Καραπαναγιώτης”.

“Τα ζητούμενο για εκείνον δεν ήταν να τηρηθούν τα προσχήματα της αντικειμενικότητας, αλλά μια πραγματική δημοσιογραφία ερευνητική, μια δημοσιογραφία λειτούργημα” τόνισε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη που αναφέρθηκε στην περίοδο του πολιτιστικού ενθέτου των ΝΕΩΝ, των “Προσώπων”. “Στην εφημερίδα του Καραπαναγιώτη ήσουν παραγωγός κουλτούρας” είπε.

“Τα ΝΕΑ επί εποχής Καραπαναγιώτη -και ελπίζω ακόμη και σήμερα- ήταν μια εφημερίδα για όλους εκείνους που θέλουν να διεισδύουν στα πράγματα” είπε ο διευθυντής των ΝΕΩΝ από το 2010 και μετά, Χρήστος Μεμής, αναλύοντας πώς ένας διανοούμενος κατάφερε να παράγει μια λαϊκή εφημερίδα.

Για “τον νεαρό με το κόκκινο πουκάμισο που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’50 στα γραφεία της εφημερίδας για να ξεκινήσει από κινηματογραφικό ρεπορτάζ” μίλησε ο δημοσιογράφος του ΒΗΜΑΤΟΣ, Στάθης Ευσταθιάδης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που γνώρισε τον Καραπαναγιώτη, ανεφερόμενος στη σταδιοδρομία του στο διπλωματικό ρεπορτάζ.

“Τον ενδιέφερε πάρα πολύ το πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθιάδης.

Στην κατάμεστη αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, το παρόν εκτός πολλών άλλων έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, η σύζυγός του Λέοντος Καραπαναγιώτη Ελένη, η κόρη του και πρώην υπουργός Πολιτισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η κόρη του Ναταλία Καραπαναγιώτη και ο εγγονός του Κοσμάς,  ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο κ. Κώστας Λαλιώτης, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης μαζί με την σύζυγό του Χριστίνα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο επιχειρηματίας κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης μαζί με την σύζυγό του Μαριάννα, ο διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Αντώνης Καρακούσης, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος Νότης Παπαδόπουλος, ο συγγραφέας και συνεργάτης του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Γιώργος Βέλτσος, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου και ο κ. Νίκος Παπανδρέου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα