Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Καραμανλής

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Καραμανλής
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Οι ίδιοι που κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό γιατί σιωπά, τον καλούν κάθε τόσο να μιλήσει όταν δεν τους αρέσουν οι απόψεις κάποιων καραμανλικών, που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους

Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένοι έσπευσαν να αποφανθούν ότι τελείωσε ο καραμανλισμός ή ότι πια δεν παίζει το ρόλο που κάποτε έπαιζε.

Δύο χρόνια μετά πάντως ο παράγων Καραμανλής εξακολουθεί και έχει ισχύ στην παράταξη, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά που ασχολούνται όλοι με το όνομα του.

Οι ίδιοι που κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό γιατί σιωπά, τον καλούν κάθε τόσο να μιλήσει όταν δεν τους αρέσουν οι απόψεις κάποιων καραμανλικών. Και οι καραμανλικοί βέβαια δε συμφωνούν πάντα μεταξύ τους, καθώς εξάλλου παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα δεν υπάρχει ένα κέντρο στην Παναγή Κυριακού ή κάπου αλλού που να τους καθοδηγεί συντονισμένα.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι έχει ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί καμία κίνηση υπονόμευσης του σημερινού προέδρου της ΝΔ. Και είναι προφανές αυτό που χρειάστηκε μετά τις νέες γκρίνιες να διευκρινίσει η Παναγή Κυριακού, δηλαδή πως ο Ευάγγελος Αντώναρος -και κανένα άλλο καραμανλικό στέλεχος- δεν εκφράζει επισήμως τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Αντώναρος έχει έτσι κι αλλιώς τις δικές του απόψεις, ενίοτε αιχμηρές και είναι γνωστό ότι τις εκφράζει με τρόπο πολλές φορές… εκρηκτικό. Λίγο πολύ τα ίδια πάντως είχε πει αλλά με πολύ πιο διπλωματικό τρόπο ο Γιώργος Βλάχος, που ουσιαστικά επίσης είχε ζητήσει την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. Το να καλούν ωστόσο οι σαμαρικοί κάθε τόσο τον Καραμανλή να “μιλήσει” για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, έχει την πλάκα του. Από τη μία θέλουν να υποβαθμίζουν το ρόλο που εκ των πραγμάτων έχει ως πρώην πρωθυπουργός με απήχηση ακόμη και σήμερα στη βάση της ΝΔ, από την άλλη θέλουν να παρέμβει όταν κάτι που λέει εις καραμανλικός δεν τους αρέσει. Και ορισμένοι πάλι άρχισαν τις κατηγορίες περί υπόγειων σχέσεων Παναγή Κυριακού – Μαξίμου, καίτοι άλλα καραμανλικά στελέχη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και το μέλος της ΠΕ και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη μέχρι τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή Θόδωρο Ρουσόπουλο ήταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και μάλιστα διαφώνησαν με τις κινήσεις Αντώναρου.

Στην πραγματικότητα αυτός στον οποίο βασίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Κώστας Καραμανλής, που αποτελεί το φυσικό εγγυητή ενότητας της παράταξης. Την οποία ενότητα μάλλον απειλούν οι σαμαρικοί που κάθε τόσο ανοίγουν πόλεμο με τους καραμανλικούς και ο αντιπρόεδρος που κάθε τόσο ζητά κεφάλια στελεχών, δικαίως ή αδίκως. Ο Καραμανλής εξάλλου σε κάθε ευκαιρία τονίζει στους συνομιλητές του ότι δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει, κάτι που δεν ορκίζονται και όλοι για τον Αντώνη Σαμαρά.

Όσο για τον Άδωνι Γεωργιάδη, το γεγονός ότι το όνομα του βρίσκεται στη δικογραφία για τη Novartis και ότι δέχεται επιθέσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, εν τέλει του διασφαλίζει τη στήριξη και της ηγεσίας και των υπόλοιπων στελεχών του κόμματος, διότι δεν μπορούν όσο παραμένει αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου να τον αδειάσουν αγνοώντας το τεκμήριο αθωότητας του. Το θέμα δε για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως εν τέλει η ΝΔ μάλλον αναγκάζεται να συσπειρωθεί, καθώς ουδείς θα τολμήσει να ασκήσει εσωκομματική κριτική όσο παραμένει το σύννεφο αυτό πάνω από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα