Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών

Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, speaks with French President Francois Hollande during a meeting of eurozone heads of state at the EU Council building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Skeptical European creditors raced Sunday to narrow differences both among themselves and with Athens, aiming to come up with a tentative agreement to stave off an immediate financial collapse in Greece that would reverberate across the continent. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Ευρωκίνηση

Μετά από 17 ώρες συνεδρίασης στη Σύνοδο Κορυφής, έχουμε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που προκύπτει από δηλώσεις στα social media αρχηγών κρατών, αλλά και του ίδιου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ

Η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής έχει φτάσει πλέον τις 17 ώρες συνεδρίασης, με πολλές εντάσεις, έντονες αντιπαραθέσεις και δρακόντεια μέτρα να ζητούνται από την Γερμανία, δημιουργώντας πολύ σοβαρές αναταράξεις εντός της ευρωζώνης. Έπειτα από σειρά διακοπών και κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Ντόναλντ Τουσκ καταλήξαμε σε συμφωνία.

Άμεσα θα έρθουν στην ελληνική Βουλή, τα νομοσχέδια με τα μέτρα και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης.

Δείτε λεπτό, προς λεπτό λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η περιβόητη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

 

Ο πρώτος που εξέπεμψε λευκό καπνό ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ που στο twitter έγραψε απλώς τη λέξη “Agreement”.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης που ανέφερε: ” Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά… φαίνεται πως έχουμε συμφωνία. Η Ευρώπη αξίζει κάποια καλά νέα


Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ δήλωσε από την πλευρά του πως έπειτα από 17 ώρες η Ευρώπη κατάφερε να καταλήξει κοντά σε μια συμφωνία.

Αντίστοιχα και ο πρωθυπουργός της Μάλτας σημείωσε λακωνικά “Deal”, σημειώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας.


Λίγα λεπτά αργότερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως “η Σύνοδος Κορυφής έφτασε σε μια ομόφωνη συμφωνία. Όλα έτοιμα για να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα από τον ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια”.


Δηλώσεις έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δήλωσε: “Πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την εμπιστοσύνη εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί. Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα, όμως κάναμε ένα καλό βήμα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης”.

Σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα που απαιτούνται, δήλωσαν Τουσκ-Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για έναν συμβιβασμό με νικητές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα