Μετά τη συμφωνία, συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ

Μετά τη συμφωνία, συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ
Ευρωκίνηση

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα μέτρα και οι πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως δρομολογηθούν να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του άτυπου πολιτικού οργάνου με τη νέα διευρυμένη σύνθεση

Μετά τη συμφωνία, συνεδριάζει σήμερα στις δύο το μεσημέρι το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, με τη νέα διευρυμένη σύνθεση, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

Θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της Συνόδου Κορυφής και θα συζητηθεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα που τη συνοδεύουν (και τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν εντός 48 ωρών από τη Βουλή), αλλά και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως δρομολογηθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία σε κλυδωνισμό.

Τα στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας που επέμεναν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πήγαινε σε ρήξη και έβαζαν μάλιστα στοιχήματα με τους συναδέλφους τους του μετριοπαθούς καραμανλικού κέντρου, θα κληθούν τώρα να αναπροσαρμόσουν την αντιπολιτευτική τακτική.

Θεωρείται βέβαιον ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει κοινοβουλευτικά και πολιτικά τη συμφωνία, καθώς η Ν.Δ έχει θέσει ως απαράβατη κόκκινη γραμμή την παραμονή στην Ευρωζώνη και είχε τονίσει πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να γυρίσει με λύση από τις Βρυξέλλες.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν θα ασκηθεί σκληρή κριτική στα μέτρα που τη συνοδεύουν και για τα οποία η Συγγρού αποδίδει την ευθύνη αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς του τελευταίου εξαμήνου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πιθανόν να μη συζητηθεί και το θέμα της επόμενης ημέρας της Ν.Δ, το οποίο κατά ορισμένες πηγές θα “ξεκλείδωνε” άμεσα μετά τη συμφωνία. Προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση θα δοθεί στο μείζον της πορείας της χώρας.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ συνδέονται άλλωστε με τις γενικότερες εξελίξεις. Οι περισσότεροι γαλάζιοι θεωρούν ότι μία διεύρυνση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι μονόδρομος. Άλλοι πιστεύουν πως ο κ.Τσίπρας θα επιλέξει την παραίτηση ή και την οδό των εκλογών, σενάριο ωστόσο που δεν ενίσχυσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο. Η Ν.Δ πάντως δεν προσανατολίζεται σε εμπλοκή σε νέα κυβερνητικά σχήματα, πέραν της ψήφου ανοχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα