Χωρίς αύξηση του ρεύματος έκλεισαν οι εκκρεμότητες με τους θεσμούς
Φαίνεται ότι οι θεσμοί αποδέχτηκαν τελικά ως βιώσιμο και επαρκές το σχέδιο που προβλέπεται στο νόμο για τις ΑΠΕ
- 06 Οκτωβρίου 2016 06:19
Χωρίς να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισαν και τα δύο ενεργειακά προαπαιτούμενα που έμεναν ανοιχτά και «κρατούσαν» ανοιχτή την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και κλειστή τη στρόφιγγα εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ.
Φαίνεται δηλαδή ότι μετά τις επανειλημμένες συνομιλίες που είχε η διαπραγματευτική ομάδα και το Υπουργείο Ενέργειας με τους θεσμούς (και κυρίως με τον Κομισιόν) υπήρξε συμφωνία, τόσο για το ζήτημα της κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, όσο και για το gas release και τις δημοπρατούμενες ποσότητες αερίου από τη ΔΕΠΑ.
Χωρίς, όπως προαναφέρθηκε, να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν ως γνωστόν οι καταναλωτές, καθώς φαίνεται ότι οι θεσμοί υποχώρησαν και αποδέχτηκαν να μηδενιστεί η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2017 και όχι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Φαίνεται δηλαδή ότι οι θεσμοί αποδέχτηκαν τελικά ως βιώσιμο και επαρκές το σχέδιο που προβλέπεται στο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο θα φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος οι προμηθευτές ρεύματος και ουσιαστικά η ΔΕΗ που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (89%).
Αν και οι θεσμοί είχαν αμφισβητήσει έντονα το πλάνο του υπουργείου για τον μηδενισμό του ελλείμματος όσο και την αποτελεσματικότητα της σχετικής ρύθμισης σε σχέση με την αποφυγή μελλοντικών ελλειμμάτων, τελικά φαίνεται να πείθονται.
Όσον αφορά το άλλο θέμα που παρέμενε σε εκκρεμότητα δηλαδή την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί του διπλασιασμού των σημερινών ποσοτήτων, από το 10% στο 20%, όπως απαιτούσαν αρχικά οι δανειστές, φαίνεται ότι συμφωνήθηκε ένα πιο ήπιο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, του χρόνου η ΔΕΠΑ θα δημοπρατήσει το 16% των συνολικών ποσοτήτων που καταναλώνονται και στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2020 θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ποσοστού αυτού μέχρι να ικανοποιηθεί η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΦΩΤΟ SOOC