Πρόστιμα “φωτιά” στους ΟΤΑ για τις παράνομες χωματερές εισηγείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πρόστιμα “φωτιά” στους ΟΤΑ για τις παράνομες χωματερές εισηγείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ-Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αργολίδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ανοίγει το θέμα των απορριμμάτων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τόσο τον Δήμο όσο και το νομό Αργολίδας. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε οριστική λύση για το θέμα των σκουπιδιών στην Αργολίδα», ενώ εξήρε τον αγώνα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή εκφράζοντας τη συμπαράστασή του. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την αντίρρησή της στο θέμα της δεματοποίησης, καθώς θεωρεί ότι χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση από την πλευρά της Περιφέρειας δεν αποτελεί λύση. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων - μέχρι να βρεθεί οριστική λύση - αναδείχθηκε η διαλογή των υπολειμμάτων (ΚΔΑΥ), η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση των υπολειμμάτων. Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει μέχρι το τέλος του 2012 οριστική επιλογή της λύσης στο θέμα της διαχείρισης, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαδημοτική συνεργασία στην περίπτωση που η λύση από την Περιφερειακή διοίκηση δεν καρποφορήσει. Για το θέμα έγκρισης του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκ μέρους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και θα έχουν σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την τελική έγκριση χωροθέτησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου κ. Αν. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Τριπόλης και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ περ. Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Καμιζής μαζί με το Δημοτικό Σύμβουλο Ερμιονίδας κ. Ι. Τσ Eurokinissi

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η μη τήρηση των υποσχέσεων για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης απορριμμάτων φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δεύτερης καταδίκης από το Ευρωπαϊκο δικαστήριο.

Τη στιγμή που η χώρα μας δεν έχει κλείσει δεκάδες παράνομες χωματερές, η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott, εισηγήθηκε την επιβολή ημερήσιου προστίμου 54.450 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάζει σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εν λόγω βασικό ποσό θα πρέπει να απομειούται κατά 150 ευρώ κάθε φορά που η Ελλάδα αποδεικνύει στην Επιτροπή την παύση της λειτουργίας ενός παράνομου χώρου ταφής, καθώς και την ύπαρξη και αξιοποίηση επαρκών μέσων για την κατάλληλη διαχείριση ή διάθεση των αποβλήτων ή την αποκατάσταση ενός παράνομου χώρου ταφής που έχει παύσει τη λειτουργία του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προτείνει επίσης την επιβολή κατ’ αποκοπήν ποσού 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ύψος του προστίμου υπολογίστηκε με βάση συντελεστή που σχετίζεται με την ικανότητα πληρωμής της χώρας (3,87) και σοβαρότητας της παράβασης (7,5). Το πρόστιμο των 22 εκατ. ευρώ προέκυψε πολλαπλασιάζοντας το βασικό πόσο των 220 ευρώ με τις 3.258 ημέρες παράβασης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές τις οποίες είχε δεσμευθεί πως θα κλείσει εδώ και χρόνια. Οι παραβάσεις αφορούν την παλαιά οδηγία για τα απόβλητα (75/442/ΕΟΚ).

Η χώρα μας είχε καταδικαστεί το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και της δόθηκε παράταση χρόνου έως το 2011 προκείμενου να συμμορφωθεί, κάτι το οποίο δεν έκανε επαρκώς. Σημερα εκτιμάται ότι λειτουργούν ακόμη 60-70 χωματερές, κυρίως στα νησιά. Τα πρόστιμα θα επιμερισθούν στις τοπικές κοινωνίες οπου λειτουργούν χωματερές με βάση νόμο του 2011 που τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ του 2014.

Με ανάλογες βαρύτατες οικονομικες ποινές, απειλείται και η Ιταλία. Η περίπτωσή της αφορά επίσης την οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα (91/689/ΕΟΚ) και την οδηγία για την υγειονομική ταφή.

Κατά της Ελλάδας (υπόθεση C-378/13) το αντικείμενο της διαδικασίας είναι πιο περιορισμένο από αυτό της διαδικασίας κατά της Ιταλίας. Η παράβαση καταλαμβάνει τόσο τη λειτουργία παράνομων χώρων ταφής όσο και την αποκατάστασή τους.

Η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να υποχρεώσει την Ελλάδα να της καταβάλει:

* προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 71 193,60 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εκτέλεση της αποφάσεως Επιτροπή κατά Ελλάδας του 2005 από την ημέρα εκδόσεως της αποφάσεως στην υπό κρίση υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα εκτελεστεί η απόφαση του 2005·

* ημερήσιο κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 7 786,80 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα εκδόσεως της αποφάσεως του 2005 έως την ημέρα εκδόσεως της αποφάσεως στην υπό κρίση υπόθεση ή την ημέρα εκτελέσεως της αποφάσεως του 2005.

Η γενική εισαγγελέας προτείνει, πάντως, την επιβολή χαμηλότερου προστίμου έναντι της εισηγήσεως από την Κομισιόν.

Πηγή : aftodioikisi.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα