Η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά μεγάλων ανατροπών για την Ευρώπη ευχήθηκε ο Τσίπρας

Η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά μεγάλων ανατροπών για την Ευρώπη ευχήθηκε ο Τσίπρας
European Union Summit, in Brussels, on Dec. 17, 2015 / , , 17 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός με δήλωση του έδωσε ραντεβού για το νέο έτος, κάνοντας λόγο για θετικές αποφάσεις για τις θέσεις της χώρας σε ένα δύσκολο πεδίο το τελευταίο διήμερο, κατά το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο το προσφυγικό

Για ένα διήμερο θετικών αποφάσεων για τις θέσεις της χώρας έκανε λόγο στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας παράλληλα ραντεβού για το νέο έτος και δείχνοντας να εναποθέτει ελπίδες σε αλλαγή συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα σε ένα δύσκολο πεδίο και αρνητικούς συσχετισμούς καταφέρνει να αξιοποιεί ευκαιρίες και να υπερασπίζεται το δίκιο της, αλλά και αξίες όπως η αλληλεγγύη η κοινωνική συνοχή, η δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκε το προσφυγικό με την Αθήνα να δηλώνει πως δεν είναι αρνητική στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής- ακτοφυλακής υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν στη δράση της λόγο τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και να στρέφει παράλληλα το κέντρο βάρους της συζήτησης στις ευθύνες της Τουρκίας. Την ίδια ώρα υπό τον εκβιασμό μη καταβολής τη δόσης του 1 δισ ευρώ, η κυβέρνηση εξαναγκαζόταν σε απόσυρση του περίφημου παράλληλου προγράμματος, το οποίο αναβάλλεται για το νέο έτος, μαζί με τη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, μία χρονιά μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων. “Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις βάλαμε το μπόλι μας για την αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη. Ελπίζω να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά, να είναι μία χρονιά μεγάλων ανατροπών σε προοδευτική κατεύθυνση προκειμένου η Ευρώπη να επιστρέψει στις αξίες”, είπε και ευχήθηκε στους δημοσιογράφους καλά Χριστούγεννα.

Νωρίτερα εν τω μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι καλούσε τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες να αντισταθούν στη γερμανική ηγεμονία. Η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη αποτελεί ελπίδα και προϋπόθεση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στους οποίους το πρώτο μεγάλο αγκάθι είναι το ασφαλιστικό και ο κυριότερος στόχος η αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και με δεδομένο ότι η Βουλή θα κλείσει τα Χριστούγεννα και θα ανοίξει ξανά μετά τα Φώτα, η κυβέρνηση ελπίζει σε μία ανάπαυλα την περίοδο των εορτών, ώστε να ετοιμαστεί για τα δύσκολα που θα φέρει το 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα