Το Ποτάμι δηλώνει ότι υπάρχει τέταρτος δρόμος

Το Ποτάμι δηλώνει ότι υπάρχει τέταρτος δρόμος

Ξεκαθαρίσει επίσης ότι ο Θεοδωράκης δεν κλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αυτό και δεν πήγε

Με εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη ξεκίνησε το πρωί στην Αθήνα η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού. Κύριο θέμα στη συνάντηση των στελεχών από όλη την Ελλάδα είναι οι πρωτοβουλίες του Ποταμιού για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και συνεργασίες που έχει ανάγκη ο τόπος και σύνθημα τον τέταρτο δρόμο, κατ’ αντιστοιχία με τον περίφημο τρίτο δρόμο των Μπλερ- Σρέντερ.

«Αν πιστέψουμε τα φερέφωνα της κυβέρνησης, τα προβλήματα της χώρας τελειώνουν με το Eurogroup της Τρίτης… Αν πιστέψουμε τη Νέα Δημοκρατία,τα προβλήματα θα τελειώσουν αν γίνουν εδώ και τώρα εκλογές. Και αν πιστέψουμε κάποιους στην Κεντροαριστερά τη λύση θα δώσει η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και… άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Αν πιστέψουμε όμως τα όσα έχουμε ζήσει τα 7 χρόνια της κρίσης, η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή. Να αντισταθούμε σε αυτό που ζούμε αλλά να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν. Να προχωρήσουμε σε ένα new deal – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – που σε δύο χρόνια θα αλλάξει εντελώς τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στις 7 το απόγευμα έγινε το κλείσιμο των εργασιών με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο κ.Θεοδωράκης στο κλείσιμο των εργασιών αναφέρθηκε στους ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες φιλελεύθερους αριστερούς μεταρρυθμιστές σοσιαλδημοκράτες οικολόγους παραδοσιακούς κεντρώους και ανένταχτους, μέχρι χθες, πολίτες, που ήρθαν στο Ποτάμι, δηλώνοντας ότι: “Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνυπογράψουν ένα new deal για μια νέα αρχή.”

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε επίσης: “μεταρρυθμίσεις βαπτίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι παλαβομάρα κάνει.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως και μεταρρύθμιση είναι όροι ασύμβατοι. Όπως και Δεξιά και μεταρρυθμίσεις είναι όροι ασύμβατοι. Όπως και σοσιαλιστικός λαϊκισμός και μεταρρυθμίσεις είναι όροι ασύμβατοι. Γιατί μεταρρυθμίσεις και κομματικό κράτος – κράτος των κολλητών -δεν πάνε μαζί.

Θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου των αποπληρωμών και όχι να αυτοσχεδιάζουμε ερασιτεχνικά..Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει γλυκαθεί από την εξουσία και «αστικοποιείται»!

Λίγοι μήνες ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετοί για να αποδειχθεί και ότι ο αριστερός βασιλιάς είναι το ίδιο γυμνός.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που περνάει κρίση. Όμως είναι η μόνη χώρα που η κρίση δεν λέει να τελειώσει, ενώ συνεχώς … «αντιμετωπίζεται».   Στην Γερμανία η κρίση ξεπεράστηκε με το δεκαετές  πλάνο ανάπτυξης  του Σρέντερ. Στη Γαλλία στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 η συμφωνία Σιράκ – Ζοσπέν έριξε την ανεργία στο 8%. Στην Φινλανδία άφησαν τα καλάμια του ψαρέματοςκαι έκαναν την πιο πετυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επενδύοντας παράλληλα στις νέες τεχνολογίες,την έρευνα και την καινοτομία.Οι Κύπριοι έχασαν τις καταθέσεις τους αλλά δεν έπεσαν στα χάπια, έπεσαν στη δουλειά. Και οι Ιρλανδοί,για να ξεπεράσουν την κρίση συνεννοήθηκαν οι 117 από τους 166 βουλευτές τοκαι τώρα τρέχουν με ανάπτυξη 6%. Εδώ όμως είχαμε εμφύλιο. Ή μάλλον διαγωνισμόγια τον καλύτερο μάγο. Έτσι χαρτογραφηθήκαμε σαν η ιδιαίτερη περίπτωση της Ευρώπης, η μόνη χώρα που δεν μπορεί να βγει από το βάλτο της κρίσης. Μια ρετσινιά που θα στιγματίσει την ιστορία μας. Μια ρετσινιά που δίνει θάρρος στους εχθρούς μας. Μια ρετσινιά που αρχίζει να έχει συνέπειες στα σύνορα μας. Γιατί κάποιοι ούτε μας φοβούνται ούτε μας σέβονται πια. Το new deal πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα – και σε όλα – δίκιο. Και προσπαθώ και εγώ να βρω κάποιον σημαντικό και ανεξάρτητο οικονομολόγο να μου πει ότι αυτό το πρόγραμμα που φτιάχνουν με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα βγει αλλά δεν βρίσκω”.

Το Ποτάμι εν τω μεταξύ ξεκαθάρισε ότι ο κ.Θεοδωράκης δεν προσκλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

“Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ΔΕΝ κλήθηκε στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσκληση πιθανόν να παρέπεσε κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ή είναι στα μη απεσταλμένα των email τους. Ας ψάξουν.

Καλό θα είναι πάντως, η ορμή όλων μας να μην εξαντλείται σε διαρροές, παραπολιτικά και γκρίνιες αλλά στο διάλογο για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος”, ανέφερε σχετικά το γραφείο τύπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα