Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση. Ώρα μηδέν στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα
Συνεχίζεται στις 12:00 το Eurogroup, ακολουθούν οι δύο κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής - Τι ζητούν από την Αθήνα οι δανειστές - Οι πιέσεις, οι διαφωνίες και οι τρικλοποδιές...
- 12 Ιουλίου 2015 07:04
Άκαρπο απέβη παρά τις μαραθώνιες και πολύωρες διαβουλεύσεις το Eurogroup του Σαββάτου για την Ελλάδα, χωρίς καν να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, ακόμη κι αν η συγγραφή της οποίας επιβεβαιωνόταν από όλες τις πλευρές μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς κλίμακας πιέσεων, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Ευ. Τσακαλώτο δέχθηκε ευθεία αμφισβήτηση από τους Ευρωπαίους, με τους Γερμανούς να απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα με πενταετή έξοδο από το ευρώ και τους Φινλανδούς να αρνούνται να συναινέσουν σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μπροστά σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα, το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του για να τις συνεχίσει σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδος.
Τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία είναι ασφυκτικά, καθώς στις 17:00 ξεκινά τις εργασίες της η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκτακτη Σύνοδος και των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο αυτές Σύνοδοι έχουν λάβει χαρακτήρα… επίσημης λήξης χρόνου για την Ελλάδα από τους ίδιους μάλιστα τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο χρόνος για την Ελλάδα μοιάζει να έχει εξαντληθεί και το αποτέλεσμα των ύστατων προσπαθειών κρίνεται αβέβαιο.
Οι Ευρωπαίοι εγείροντας ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ζητούν διασφαλίσεις σε πολιτικό επίπεδο πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα εφαρμοστούν.
Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ζητούν ψήφιση των πρώτων μέτρων στη βουλή από Δευτέρα.
Οι δανειστές πιέζουν για την άμεση ψήφιση πέντε – έξι βασικών προαπαιτούμενων – εντός της εβδομάδας και ει δυνατόν ακόμη και τη Δευτέρα, προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι για την προθυμία της Ελλάδας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον Ευ. Τσακαλώτο άμεσους εφαρμοστικούς νόμους για το νέο καθεστώς ΦΠΑ, τις αποκρατικοποιήσεις, το πάγωμα των αλλαγών στα εργασιακά, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των μονοπωλίων.
Υπενθυμίζεται εδώ πως για τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις, η ελληνική πρόταση προβλέπει:
ΦΠΑ
– Υπερμειωμένος συντελεστής 6% μόνο για φάρμακα, βιβλία, και θέατρα.
– Μεσαίος συντελεστής 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό.
– Υψηλός συντελεστής 23% για εστιατόρια και υπηρεσίες τροφοδοσίας.
Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου, που εμφανίζουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.
Η μείωση των εκπτώσεων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2015 για να ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα, ενώ προβλέπεται να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους κατοίκους.
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου.
Από το νέο σύστημα ΦΠΑ στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Ασφαλιστικό
– Άμεσες μεταρρυθμίσεις με ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015, με στόχο να υπάρξει σταδιακά εξοικονόμηση στο ύψος 0,25% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2016.
– Παροχή ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων λόγω θεμελιωμένων δικαιωμάτων.
– Σταδιακή προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή στα 62 έτη και εισφορές 40 ετών μέχρι το 2022 (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες).
– Αυξάνεται η συμμετοχή των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας από 4% στο 6%.
– Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι το 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας. Ειδικότερα, προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Θα υπάρξει άμεση νομοθέτηση και θα αρχίσει από το υψηλότερο 20% των ωφελούμενων τον Μάρτιο του 2016.
– Αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση η νέα νομοθεσία.
Εργασιακά
– Θεσμοθετούνται το φθινόπωρο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν προβλέπεται άλλος τρόπος για αυξήσεις ή επαναφορά του κατώτατου μισθού «με ένα νόμο».
– Εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα και οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης.
Αποκρατικοποιήσεις
Την αποκρατικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014 καλείται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για να πάρει μπρος το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, το σχέδιο αξιοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014 καλείται να εγκρίνει και το υπουργικό συμβούλιο.
Αναλυτικά, η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δανειστές για:
– την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΓΝΑΤΙΑ, το Ελληνικό, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ.
– την αποκρατικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), διαφορετικά θα πρέπει να εξεταστεί άλλη εναλλακτική πρόταση μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015.
– τη μεταβίβαση από την πλευρά του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.