Με κόκκινη γραμμή “αποφυγή Grexit-συμφωνία τώρα” και ο Μεϊμαράκης στις Βρυξέλλες

Με κόκκινη γραμμή “αποφυγή Grexit-συμφωνία τώρα” και ο Μεϊμαράκης στις Βρυξέλλες

Ως νέος πρόεδρος της Ν.Δ. συμμετέχει για πρώτη φορά στη σύνοδο του ΕΛΚ. Η Συγγρού επιμένει στη γραμμή με την οποία κινήθηκε την Παρασκευή στην ψηφοφορία επί των προτάσεων και αναμένει τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό

Ως νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμμετέχει σήμερα στη μία το μεσημέρι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ αναμένεται πολιτική απόφαση των 19 το απόγευμα, με την ακύρωση της Συνόδου των 28 να θεωρείται καλός οιωνός τουλάχιστον όσον αφορά στον κίνδυνο Grexit.

“Κόκκινη γραμμή” για τη Ν.Δ είναι -όπως τόνισε και κατά την ψήφιση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προχθές στη Βουλή- η αποφυγή Grexit και η συμφωνία τώρα. Αυτό θα επαναλάβει στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Για εμάς το Grexit είναι απαγορευμένη λέξη. Η Ν.Δ άλλωστε ήταν που είχε αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα Grexit και θέμα εγγράφου Σόιμπλε για εμάς”, έλεγε χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος.

Η Ν.Δ ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει εφόσον, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή οι εταίροι ζητήσουν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία να ψηφιστούν πρώτα από τη Βουλή νομοσχέδια για τον ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια να συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.

“Μένουμε στο πρώτο βήμα: να φέρει η κυβέρνηση συμφωνία. Αυτή την εξουσιοδότηση της δώσαμε και την Παρασκευή, εκείνη έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης” λένε γαλάζιες κομματικές πηγές.

Είναι σαφές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμούν να μοιραστούν με την κυβέρνηση την ευθύνη νέων μέτρων και σε κάθε περίπτωση αναμένουν να δουν πρώτα ποια θα είναι η οριστική απόφαση των εταίρων πριν τοποθετηθούν.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα συμμετέχει μόνο εφόσον συγκληθεί τυπικά και θεσμικά, με τήρηση πρακτικών.

Στην αντιπολίτευση επικαλούνται άλλωστε πως ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει δύο φορές (με τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία στη Βουλή) έγκριση για να διαπραγματευθεί και την έχει λάβει. “Τώρα μένει ο ίδιος να αποφασίσει ή να κυβερνήσει ή να φύγει” λένε ορισμένοι.

Βασικό θέμα συζήτησης στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι άλλωστε από το βράδυ της Παρασκευής οι πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να δρομολογήσει η ουσιαστική απώλεια δεδηλωμένης και η στάση της Ν.Δ απέναντι σε αυτές. Τα σενάρια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και των πρόωρων εκλογών, εξετάζονται από τη Ν.Δ. Όπως και αυτό της διεύρυνσης του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή του Ποταμιου και τη Ν.Δ να προτιμά να μείνει εκτός αυτής της συζήτησης.

Τον κ. Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες συνοδεύει ο Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος ως σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά είχε συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα