“Τσουχτερά” πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

“Τσουχτερά” πρόστιμα για αδήλωτη εργασία
Στιγμιότυπο απο το λιμανάκι του Φλοίσβου όπου συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τα Σαββατοκύριακα για βόλτα και καφέ.Στην φωτογραφία ενας σερβιτόρος καφετέριας (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Συνεχίζεται η μάχη κατά της "μαύρης" εργασίας. Τι έχουν δείξει οι έλεγχοι μέχρι στιγμής

Στη σταθερή μείωση των ποσοστών της αδήλωτης εργασίας φαίνεται πως οδηγεί η επιχειρησιακή ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας και η επιβολή των ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο σε 2.898 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και σε σύνολο 12.492 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 839, δηλαδή το 6,72% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 8.730.119 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «’Αρτεμις» έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,73%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 33.613.725 ευρώ.

«Η απόφασή μας για την επιχειρησιακή ενιαιοποίηση των βασικών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, και την αξιοποίηση κοινών εργαλείων και διαδικασιών για τον εστιασμένο έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, αποδείχθηκε σωστή» δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας με την εφαρμογή του νέου, ενιαιοποιημένου τρόπου ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ανέρχονται στα 16.614.704 και αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων (33.613.725 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι, «η μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι διαρκής και δύσκολη» και υποστηρίζει, πως «η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο μια παρέκκλιση από τη νομιμότητα ή ένα απλό σύμπτωμα λανθάνουσας οικονομικής συμπεριφοράς. Συνιστά, στην πραγματικότητα, έκφραση μιας αντιπαραγωγικής και βαθιά ριζωμένης νοοτροπίας με την οποία πραγματοποιείται συχνά το «επιχειρείν» στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» αποτελεί καταρχήν μια σημαντική οργανωτική καινοτομία η οποία εξορθολογίζει και ενισχύει την «προστιθέμενη αξία» της ελεγκτικής δραστηριότητας του υπουργείου Εργασίας στοχεύοντας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι πιθανότερο, βάσει παλαιότερων συμπεριφορών, να καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές, ενώ «επιβραβεύει» κατά κάποιο τρόπο τις τεκμηριωμένα συνεπείς και νόμιμες επιχειρήσεις, απαλλάσσοντάς τες από το διοικητικό φόρτο που αναπόφευκτα επιφέρουν οι αλλεπάλληλες επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων και, συνολικά, αυξάνει το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης των επιχειρήσεων».

«Η ανάδειξη των υποδειγματικών περιπτώσεων επιχειρήσεων που σέβονται τους εργαζόμενους και τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να “ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι” τονίζει ο υπουργός Εργασίας, και καταλήγει ότι οι συνεπείς και υπεύθυνες επιχειρήσεις, είναι εκείνες που πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα από όλους μας».

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε και τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις εκτεταμένης παραβατικότητας.

Οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Τον Ιούλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός αδήλωτων εργαζομένων εμφανίστηκε στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης.

Τα πρόστιμα είναι ενιαία, επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ενώ ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Όσα πρόστιμα επιβάλλονται από το Σ.ΕΠ.Ε διαβιβάζονται απευθείας στις εφορίες της χώρας, ενώ αυτά της Ε.ΥΠ.Ε.Α. διαβιβάζονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, χωρίς να περνούν πλέον από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα