Συμβούλιο αρχηγών. Τι ειπώθηκε όταν έκλεισαν οι πόρτες

Συμβούλιο αρχηγών. Τι ειπώθηκε όταν έκλεισαν οι πόρτες

Τα πρακτικά της μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι διάλογοι, οι εντάσεις και οι χαλαρές στιγμές

H σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε στις 10 το πρωί και όλοι περίμεναν ότι σε 2-3 ώρες θα ολοκληρωθεί με μια γενική ενημέρωση από τον Aλέξη Tσίπρα και με μια μίνιμουμ συμφωνία για κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές.

Ωστόσο, η σύσκεψη κρατά σχεδόν επτά ώρες και όλοι αναρωτιούνται: “Mα τι λένε; Aν υπάρχει συμφωνία γιατί κάθονται τόσες ώρες;”. Tο παρασκήνιο της πρώτης, μετά το 2012, σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτει η Real News είναι πλούσιο.

Αναλυτικά οι πιο χαρακτηριστικοί διάλογοι:

Θεοδωράκης: Πρόεδρε, γα να καταλάβω. Πάμε να κάνουμε τους μάγκες στους δανειστές ή να πετύχουμε συμφωνία;

Μαζί του συμφώνησαν και οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι απαίτησαν από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.

Μεϊμαράκης: Η εντολή του λαού στο δημοψήφισμα δεν είναι εντολή ρήξης, να είμαστε σαφείς.

Γεννηματά: Πρόεδρε, έχει σημασία η συζήτηση που κάνουμε και η στήριξη στην προσπάθειά σου μόνο αν δεν υπάρχει το ενδεχόμενο ρήξης στο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε.

Τσίπρας: Να γράψουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι να υπάρξει ρύθμιση χρέους.

Μεϊμαράκης: Διαφωνώ. Δεν πρόκειται να στο δώσουν. Θα πάρεις ό, τι πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς. Μια απλή αναφορά ότι κάποια αναφορά στιγμή θα συζητηθεί το ζήτημα. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί. Ποια ευθύνη έχω εγώ; Το πολύ – πολύ να ενημερώσω τους Ευρωπαίους του Λαϊκού Κόμματος”.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Φ. Γεννηματά, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε διαχωρίσει εξ’ αρχής τη θέση του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δόθηκε έντονη κριτική για τους χειρισμούς κατά τους πέντε μήνες διακυβέρνησης.

Μεϊμαράκης: Πιστεύω πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Γιατί δεν μάς φώναζες πέντε μήνες πριν;”.

Τσίπρας: Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή.

Μεϊμαράκης: Άλλο αυτό και άλλο να καλέσεις επίσημα τους αρχηγούς.

Στη δευτερολογία του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση.

Τσίπρας: Μιλάτε για ευθύνες, πρέπει να δούμε τι ευθύνες έχει ο καθένας από εμάς. Τι ευθύνες έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα.

Παραδόξως πάντως, ο Πάνος Καμμένος δεν τσακώθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μία μόνο φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε χαμηλούς τόνους.

“Οι δανειστές δεν θέλουν συμφωνία. Κάθε φορά που προτείναμε κάτι, ζητούσαν παραπάνω πράγματα”, φέρεται να είπε ο Πάνος Καμμένος.

“Εναντίον των δανειστών μπορούμε να μιλάμε όλοι μας. Θες να μιλήσουμε κανονικά; Να δούμε τι θα κάνουμε με την συμφωνία”, απάντησε ο κ. Θεοδοράκης.

Πηγή: Real News

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα