Θετικά τα πρώτα μηνύματα από την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων

default image

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την αποδοχή ή μη των ελληνικών θέσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία

Με τα πρώτα μηνύματα από την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς να είναι θετικά, αλλά και με θολή την εικόνα ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν κράτη-μέλη της ευρωζώνης που θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά πρόσθετα μέτρα, αρχίζει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Ευκελειδης Τσακαλώτος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συναντάται στο περιθώριο της συνόδου με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

H ελληνική πρόταση αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.

Mια ισχυρή ένδειξη της ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής δέσμευσης

“Η κοινή θέση των τριών θεσμών είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης για ένα καινούργιο πρόγραμμα στήριξης”, δήλωσε, εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. Τόνισε επίσης, ότι η λεπτομερής λίστα προτάσεων που απέστειλε η ελληνική πλευρά και επικυρώθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών, αποτελεί «μια ισχυρή ένδειξη της ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής δέσμευσης της Ελλάδας».

Παράλληλα,αισιόδοξος για την ολοκλήρωση, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μιας συμφωνίας «για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισελ.

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

«Πιστεύουμε ότι υπήρξε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», δήλωσε, στο περιθώριο των εορτασμών της Φλαμανδικής Κοινότητας στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι οι επόμενες ώρες θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να συνεχίσουν την προσέγγιση των απόψεών τους, ώστε να υπάρξει συμφωνία και σταθερότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου.

«Δεν πρέπει,ανέφερε,να πανηγυρίσουμε πρόωρα, υπάρχει ακόμη δουλειά τις επόμενες ώρες το απόγευμα και, πιθανώς, αύριο Κυριακή, ώστε να καθορίσουμε μια πορεία, η οποία – το ελπίζω – θα μπορέσει να είναι θετική για το μέλλον».

Ένα πακέτο βοήθειας πρέπει να περιλαμβάνει και μείωση του χρέους

Ο Βέλγος πρωθυπουργός είχε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο τηλεφωνικές συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του Μάρκ Ρουτε και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Aγκέλα Μέρκελ.

Ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει και μείωση του χρέους της χώρας, αναφέρει εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Welt.”Είναι απαραίτητο να μειωθεί το βάρος του χρέους έτσι ώστε να μην καταστραφεί η ελληνική οικονομία”, σημειώνει ο Μακρόν στη Wlet.

Σκιαγραφώντας τη διαδρομή προς την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, ο Μακρόν είπε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να βαθύνουν και πρόσθεσε: Απο την άλλη όμως θολό ειναι το τοπίο ως προς τις θέσεις της Γερμανίας.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι εντελώς ανοικτό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φρανκ Πολ Βέμπερ ο οποίος δήλωσε: “Ο υπουργός Σόιμπλε θα συζητήσει το απόγευμα με τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη την αποτίμηση των θεσμών” [για τις ελληνικές προτάσεις]. “Το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι εντελώς ανοικτό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα