Μακρόν: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η γαλλική αποικιοκρατία

Μακρόν: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η γαλλική αποικιοκρατία

Ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία βρέθηκε στην Αλγερία από όπου καταφέρθηκε ενάντια στην αποικιοκρατική πολιτική της χώρας του

“Είναι έγκλημα. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι μια πραγματική βαρβαρότητα, μέρος εκείνου του παρελθόντος που πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια εκφράζοντας τη συγνώμη μας απέναντι σε εκείνους που θίξαμε”. Αυτή η φράση του υποψηφίου προέδρου και επικρατέστερου για την επικράτηση στο β’ γύρο απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν για την περίοδο της αποικιοκρατίας στην Αλγερία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δεξιάς και της εθνικιστικής ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Είναι μια πραγματική βαρβαρότητα, μέρος εκείνου του παρελθόντος που πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια εκφράζοντας τη συγνώμη μας απέναντι σε εκείνους που θίξαμε

“Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να αποκηρύξουμε όλο αυτό το παρελθόν” σχολίασε επίσης τονίζοντας πως “η Γαλλία εγκατέστησε στην Αλγερία τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απλώς ξέχασε να τη διαβάσει”. Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια περίοδο βαρβαρότητας και απαίσιων εγκλημάτων και χαρακτήρισε την αποικιοκρατία “μια πράξη επικυριαρχίας και μη αναγνώρισης της ελευθερίας του λαού”. Παρά τη σκληρή κριτική στην περίοδο εκείνη τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος για καλλιέργεια ενοχής που δεν βοηθά σε τίποτα.

Το μόνο που λέει ο Μακρόν είναι αυτό που θέλει να ακούσει το ακροατήριό του

Άμεση ήταν η αντίδραση της δεξιάς και της εθνικιστικής δεξιάς στις δηλώσεις του. Ο υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν τον κατήγγειλε για “απέχθεια της ιστορίας” της Γαλλίας. “Το μόνο που λέει ο Μακρόν είναι αυτό που θέλει να ακούσει το ακροατήριό του” ανέφερε και υπερασπίστηκε την αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας λέγοντας πως η χώρα “δεν είναι υπεύθυνη που θέλησε να μοιραστεί τον πολιτισμό της με τους αφρικανικούς λαούς”.

Το έγκλημα είναι του Μακρόν, ο οποίος το διαπράττει ενάντια στην ίδια του τη χώρα

“Υπάρχει κάτι πιο σοβαρό όταν κανείς όντας υποψήφιος για πρόεδρος βγαίνει στο εξωτερικό να κατηγορήσει την χώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;” σημείωσε με τη σειρά της η Μαρίν Λεπέν που συνταυτίστηκε με τον Φιγιόν στην επιχειρηματολογία πως ο Μακρόν στοχεύει στο εκλογικό του ακροατήριο και τόνισε πως “το έγκλημα είναι του Μακρόν, ο οποίος το διαπράττει ενάντια στην ίδια του τη χώρα”.

Από την πλευρά των σοσιαλιστών, η πρώην υπουργός εσωτερικών, υπεύθυνη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ραμά Γιαντ αναγνώρισε όντως πως “εκ των πραγμάτων, η αποικιοκρατία υπήρξε έγκλημα που αιχμαλώτιζε τους λαούς”. Ωστόσο συνέστησε στον Μακρόν να σταματήσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία με θέματα όπως ο πόλεμος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα