Εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με αστερίσκους

Εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με αστερίσκους
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

"Έσωσε" τη δόση η απόφαση – εξπρές για απόσυρση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα. Όλο το παρασκήνιο για τις "γκρίνιες" και τις απειλές των δανειστών

To πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ άναψαν και επισήμως οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Euro Working Group.

Ωστόσο η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης χορηγήθηκε με… αστερίσκους, καθώς, όπως εξηγούν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, εκκρεμούν δύο με τρεις τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες.

«Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως αύριο Παρασκευή να ολοκληρώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των σχετικών αποφάσεων. Αυτά πρέπει να γίνουν εντός 24 ωρών, ώστε έως την Παρασκευή το βράδυ ο ESM να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ», αποκαλύπτουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν πως η καταρχήν έγκριση για την εκταμίευση της δόσης χορηγήθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αιφνίδια κατάθεσή του στη Βουλή.

Οι δανειστές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, προτού εκείνοι λάβουν την απαιτούμενη ενημέρωση και προκειμένου να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα απειλήσει τη δόση, το νομοσχέδιο απεσύρθη.

«Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες απείλησαν να ακυρώσουν την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε πίσω το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα», αποκαλύπτουν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη συμφωνία που επετεύχθη το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, υπάρχει σαφής «μνημονιακός» όρος η Αθήνα να παραιτηθεί από κάθε είδους μονομερή ενέργεια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο προσωρινά και να προχωρήσει στην επανακατάθεσή του στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και αφού έχουν υπάρξει σχετικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα