Τι προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος. Χωρίς υπογραφές Καμμένου-Λαφαζάνη η πρόταση

Τι προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος. Χωρίς υπογραφές Καμμένου-Λαφαζάνη η πρόταση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ψηφοφορία η ελληνική πρόταση στη Βουλή. Τι προβλέπει η διαδικασία. Χωρίς υπογραφές Καμμένου-Λαφαζάνη η πρόταση μας που κατετέθη στους θεσμούς

Με τη μορφή του κατεπείγοντος και βάση του άρθρου 109 το κανονισμού της Βουλή θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς η οποία μάλιστα θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή ως σχέδιο νόμου “για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)”, προκειμένου να ζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που προβλέπεται στα άρθρα 74 παρ. 2, 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα.

Ποια είναι η διαδικασία:

Άρθρο 109: Kατεπείγoντα νομοσχέδια και πρoτάσεις νόμων

1. Tα νομοσχέδια και oι πρoτάσεις νόμων πoυ χαρακτηρίζoνται από την Kυβέρνηση ως κατεπείγoντα κατά τo άρθρo 76 παρ. 4 τoυ Συντάγματoς παραπέμπoνται αμέσως μετά την κατάθεσή τoυς στην αρμόδια επιτρoπή. O Πρόεδρoς της Boυλής oρίζει ανάλoγη πρoθεσμία για την υπoβoλή της έκθεσης σύμφωνα με τo άρθρo 89 παρ. 4.

2. Aν η επιτρoπή απoδεχθεί τo χαρακτηρισμό τoυ κατεπείγoντoς, πρoβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ σε μία συνεδρίαση.

3. Aμέσως μετά την υπoβoλή της έκθεσης της επιτρoπής ή την πάρoδo της πρoθεσμίας για την υπoβoλή της, τα νομοσχέδια και oι πρoτάσεις νόμων της πρoηγoύμενης παραγράφoυ εγγράφoνται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη κατά παρέκκλιση τoυ άρθρoυ 91 παρ. 7.

4. H συζήτηση και ψήφιση των κατεπειγόντων νομοσχεδίων και κατεπειγoυσών πρoτάσεων νόμων oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση, πoυ διαρκεί κατ’ ανώτατo όριo δέκα ώρες.

5. Στην αρχή της συνεδρίασης η Boυλή μπoρεί μετά πρόταση τoυ Πρoέδρoυ της να καθoρίσει τo χρόνo πoυ θα διατεθεί για την καταρχήν και την κατ’ άρθρo συζήτηση.

6. Aν για oπoιoνδήπoτε λόγo δεν ληφθεί απόφαση της Boυλής σύμφωνα με την πρoηγoύμενη παράγραφo διατίθενται τέσσερις ώρες για την καταρχήν και έξι ώρες για την κατ’ άρθρo συζήτηση.

7. Στην καταρχήν και στην κατ’ άρθρo συζήτηση μετέχoυν, εκτός από τoυς εισηγητές, o Πρωθυπoυργός ή o αρμόδιoς Yπoυργός, oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και από ένας εκπρόσωπός τoυς. H oμιλία τoυς περιoρίζεται στo ένα δεύτερo (1/2) τoυ χρόνoυ πoυ πρoβλέπεται από τα άρθρα 97 και 103.

8. Mετά την εξάντληση τoυ καταλόγoυ των oμιλητών της πρoηγoύμενης παραγράφoυ και σε κάθε περίπτωση μετά τη συμπλήρωση τoυ δεκαώρoυ κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση σε oπoιoδήπoτε στάδιo και αν βρίσκεται και διεξάγεται η ψηφoφoρία καταρχήν, κατ’ άρθρo και στo σύνoλo.

Σημειώνεται πως χθες, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ζήτησε τα “προαπαιτούμενα” για να προχωρήσουμε στη συμφωνία. Κοινώς, τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής Βουλής που θα είναι και ένα δείγμα καλής θέλησης για την Μπούντεσταγκ.

Οι σημειώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

 

Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια.

Περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ., αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

-Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

– Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

– Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

-Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

-Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

-Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,

** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

-Θέσπιση περιουσιολογίου.

-Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

-Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

-Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

-Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

-Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

-Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

-‘Αμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

-Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως η πρόταση δεν υπεγράφη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Πάνο Καμμένο:

 

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε εκφράσει από το πρωί της Πέμπτης τις αντιρρήσεις του.

“Το “όχι” του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “ναι” σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια” ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο και πρόσθεσε:

“Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε, όλες οι επιλογές είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη όμως, η πιο εξοντωτική, ταπεινωτική και ανυπόφορη είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού. Αυτήν την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ, όχι μόνο γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική”.

Ο κ. Καμμένος το απόγευμα της Πέμπτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει εάν συμφωνεί με το τελικό κείμενο παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών της περασμένης Πέμπτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα