Χρησμοί Ντομπρόσβκις για 4ο μνημόνιο, ΔΝΤ, ασφαλιστικό και η ερμηνεία του Μαξίμου

Χρησμοί Ντομπρόσβκις για 4ο μνημόνιο, ΔΝΤ, ασφαλιστικό και η ερμηνεία του Μαξίμου

Τι λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και γιατί η κυβέρνηση βλέπει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ και ευρωπαϊκής λύσης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τη δυνατότητα ισοδύναμων στο ασφαλιστικό αντί για περικοπές συντάξεων

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, βρίθει χρησμών για ένα τέταρτο πρόγραμμα, με το Μαξίμου να “διαβάζει” την πιθανότητα αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το ενδεχόμενο ισοδύναμων στο ασφαλιστικό αντί για περικοπές συντάξεων, μη χάνοντας την αφορμή να κατακεραυνώσει την αντιπολίτευση για άρνηση συμμετοχής στη σχετική διαπραγμάτευση.

Ο κ.Ντομπρόβσκις σε κάθε περίπτωση εκφράζει την επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Επισημαίνει ότι το σημαντικό στοιχείο για την παραμονή του ταμείου είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σημειωτέον ωστόσο ότι σύμφωνα με άλλες πηγές στις Βρυξέλλες, είναι θέμα ερμηνείας της Ουάσινγκτον εάν το ΔΝΤ θεωρήσει επαρκή τη σχετική αναφορά που υπάρχει στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου για συζήτηση επί του ελληνικού χρέους μετά την αξιολόγηση.

Ο κ.Ντομπρόβσκις πάντως σημειώνει ότι: Στο τέλος της ημέρας, θα έλεγα ότι είναι οι χώρες της ευρωζώνης αυτές που θα αποφασίσουν. Αλλά το Eurogroup περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα” και πως: “Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι.”

Με βάση αυτή την αναφορά, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ.Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων, προσθέτοντας ότι αυτό εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις.

“Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων”, προσθέτουν.

Ο κ.Ντομπρόβσκις ειδικότερα ερωτηθείς απο το ΜΝΙ εάν συμφωνεί με την πρόταση της Αθήνας για αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να αποφευχθούν περικοπές στις κύριες συντάξεις, απαντά: “Σε γενικές γραμμές, η εκτίμησή μας είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας στο στάδιο αυτό δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία”, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν, γενικά, συμβουλεύει τα κράτη-μέλη να μετατοπιστούν από την αύξηση της φορολογίας στη χαμηλά αμειβόμενη εργασία και να στραφούν σε άλλες φορολογικές βάσεις που είναι λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη.

Στο ερώτημα όμως εάν θα μπορούσε να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση κάποια ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, αν υπάρξει κίνδυνος να χάσει την ισχνή της πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά: “Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.”

Τίθεται βέβαια το ερώτημα από που θα μπορούσαν να βρεθούν τα ισοδύναμα αυτά και εν τέλει εάν θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ στο ερώτημα εάν μία νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδευόταν και από ένα άλλο ΜοU, δηλαδή από τέταρτο μνημόνιο, απαντά σιβυλλικά:

“Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος.

Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα-, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγηση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα