Το ‘μαχαίρι στο κόκκαλο’ στην υπόθεση Φιγιόν

Το ‘μαχαίρι στο κόκκαλο’ στην υπόθεση Φιγιόν

Ο οικονομικός ανακριτής που ερευνά την υπόθεση Πενελόπ Φιγιόν ξεκαθαρίζει πως τα στοιχεία δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση την αρχειοθέτησή της. Για επικοινωνιακά παιχνίδια της δικαιοσύνης κάνει λόγο ο υποψήφιος

Παραμένουν τα σύννεφα πάνω από την οικογένεια Φιγιόν και ειδικά τον υποψήφιο για την προεδρία στη Γαλλία, Φρανσουά Φιγιόν, καθώς η δικαιοσύνη απεφάνθη πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης που θέλει την Πενελόπ να λαμβάνει υπέρογκα ποσά για πλασματική εργασία. Ο δημόσιος κατήγορος οικονομικών υποθέσεων που ανέλαβε την υπόθεση το πρωί της Πέμπτης μια ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως “οι έρευνες θα συνεχιστούν υπό το αυστηρό γράμμα του νόμου του ποινικού κώδικα”. “Η ανακοίνωση αυτή είναι μια επικοινωνιακή κίνηση που τροφοδοτεί τον Τύπο” εξηγεί αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν.

Έρευνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση δημοσίων αγαθών, που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο ο κύριος και η κυρία Φιγιό

“Το κεντρικό γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς και οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων έθεσε στην αρμοδιότητα της εισαγγελίας οικονομικών υποθέσεων, στις 15 Φεβρουαρίου 2017, τα πρώτα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας που ανέλαβε στις 25 Ιανουαρίου σχετικά με τα στοιχεία που εξετάζονται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση δημοσίων αγαθών, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο ο κύριος και η κυρία Φιγιόν” σημειώνει η σύντομη ανακοίνωση, τονίζοντας πως το σκάνδαλο δεν αφορά απλά και μόνο τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τον ίδιο.

πληθώρα στοιχείων έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ώστε να μην καθίσταται δυνατή, εκ των πραγμάτων, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης

“Ως αρμόδια αρχή, είναι καθήκον μου να επιβεβαιώσω πως πληθώρα στοιχείων έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ώστε να μην καθίσταται δυνατή, εκ των πραγμάτων, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Οι έρευνες θα συνεχιστούν υπό το αυστηρό γράμμα του νόμου του ποινικού κώδικα” αναγράφει ολοκληρώνοντας ο ανακριτής που σχολιάζει πως μοναδική αποστολή της εισαγγελίας είναι να εφαρμόσει το νόμο, στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

Η τελευταία αυτή αναφορά μοιάζει με απάντηση στους συνηγόρους του Φιγιόν, οι οποίοι είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τον ανακριτή να σταματήσει να ερευνά την υπόθεση, σχολιάζοντας πως αφενός μεν δεν είναι αρμόδιος για να προχωρήσει στην ανάκριση και αφετέρου πως αποσπασματικά στοιχεία της υπόθεσης διαρρέουν στον Τύπο καθιστώντας προβληματική την όλη διαδικασία.

Η στάση αυτή της υπερασπιστικής γραμμής Φιιγιόν έχει προκαλέσει δεκάδες ερωτηματικά, δεδομένου πως ήταν ο συντηρητικός υποψήφιος που απευθύνθηκε από την πρώτη στιγμή στη δικαιοσύνη, ζητώντας μάλιστα από το κόμμα του χρόνο δύο εβδομάδων ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ωστόσο, οι δύο βδομάδες παρήλθαν και η υπόθεση μοιάζει να διεισδύει όλο και πιο βαθιά σε σκοτεινά σημεία της απασχόλησης μελών της οικογενείας του.

Αυτό δεν κάμπτει στο ελάχιστο την αποφασιστικότητα μου

“Αυτό δεν κάμπτει στο ελάχιστο την αποφασιστικότητα μου. Αναμένω όσο ποτέ να εφαρμόσω το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκμοντερνισμού της Γαλλίας, συνέπεια του χρίσματος που μου έδωσαν 4,4 εκατ. συμπολίτες μας” αναφέρει από την πλευρά του ο Φρανσουά Φιγιόν σε σύντομη δήλωσή του στην εφημερίδα Le Figaro. O Φρανσούα ΦΙγιόν κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα του ανακριτή. Όπως λέει, η κίνηση των δικαστικών αρχών τροφοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης και τονίζει πως πλέον “ο μόνος κριτής των πράξεών του θα είναι η γενικές εκλογές”.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η απόφαση αυτή θεωρείτο λίγο πολύ αναμενόμενη. Έτσι, δύο είναι τα σενάρια από εδώ και πέρα.  Είτε θα ανοίξει δικαστική έρευνα, την οποία θα αναλάβουν ένας ή δύο εισαγγελείς είτε η υπόθεση θα σταλεί απευθείας στο ποινικό δικαστήριο. Στην πρώτη περίπτωση, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η εισαγγελική έρευνα θα ανοίξει σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων και όχι “κατά παντός υπευθύνου”. Έτσι, επαφίεται στους δικαστές να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους προς εξέταση.

Σε ό, τι αφορά το δεύτερο σενάριο, το πρόγραμμα εργασιών μοιάζει ιδιαίτερα σφιχτό. Αρχικά θα ανοίξει η δικαστική διαδικασία με μια καθυστέρηση το αργότερο 11 ημερών. Η ακροαματική διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες και οι διώξεις της εισαγγελίας πριν την τελική απόφαση του δικαστηρίου, κάποιες εβδομάδες. Φαίνεται ωστόσο πως θα γίνει προσπάθεια να εκδοθεί μια απόφαση πριν τις 17 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. Στη συνέχεια, το δικαστήριο μπορεί να επιλέξει το πάγωμα της διαδικασίας μέχρι της εκλογές με την αιτιολογία της “εκλογικής εκεχειρίας” που προβλέπεται κατά την προεκλογική περίοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα