Οι άνθρωποι ακόμα κερδίζουν τα ρομπότ

Οι άνθρωποι ακόμα κερδίζουν τα ρομπότ

Οι υπολογιστές φαίνεται ότι έχουν αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλές βιομηχανίες πράγμα που μας κάνει αρκετά νευρικούς...ωστόσο ο άνθρωπος ακόμα κερδίζει

Αν επισκεφθείτε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ τότε θα αισθανθείτε αισιόδοξοι. Κάνοντας ένα τεστ μεταξύ των αυτομάτων μηχανών και ενός ταμία τότε εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ένας ταμίας είναι ταχύτερος, δεν έχει ανάγκη να αναζητήσει κάποιον κωδικό για τα προϊόντα. Απεναντίας το μηχάνημα δεν είναι σε κατάσταση άμεσου συναγερμού.

Το καλύτερο απ’ όλα ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει άλλη δουλεία, ενώ ο πελάτης μπορεί να κοιτά αφηρημένα το τηλέφωνό του.

Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα με τους ταμίες. Συνήθως περιμένουν περισσότεροι πελάτες στην ουρά  απ’ ότι αν πάει κάποιος σε κάποια ουρά με αυτόματο μηχάνημα.

Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Farhad Manjoo τονίζει στο άρθρο του ότι τις περισσότερες φορές που έχει να διαλέξει μεταξύ ενός μηχανήματος και ενός ανθρώπου προτιμά το μηχάνημα.

Για παράδειγμα προτιμά να κάνει τη δουλεία του σε ένα ΑΤΜ από το να έρθει σε επαφή με κάποιον τραπεζίτη. Το ίδιο συμβαίνει και  στα αεροδρόμια όταν πάει να κάνει check -in.Τα πιο πάνω παραδείγματα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη ωστόσο τα μηχανήματα παθαίνουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα και απαιτούν την ανάγκη ενός τεχνικού για να επιδιορθωθούν.

Στα σούπερ μάρκετ οι υπολογιστές δεν μπορούν ακόμα να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.

“Μου πήρε περίπου τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να μην χρειαστεί να εξετάζω τα περισσότερα προϊόντα” αναφέρει η 30χρονος ταμιας Sam Orme.

Σε μια πρόσφατη ερευνητική εργασία που ονομάζεται “Dancing With Robots” οι οικονομολόγοι Frank Levy και Richard Murnane επισημαίνουν ότι οι υπολογιστές για να αντικαταστήσουν τους  εργαζομένους πρέπει να πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις . Πρώτον, οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των εργασιών πρέπει να είναι σε μια μορφή που οι υπολογιστές μπορούν να καταλάβουν, και το δεύτερο , η δουλειά πρέπει να γίνει ρουτίνα ώστε να μπορεί να εκφράζεται σε μια σειρά κανόνων .

Μπορούν οι να υπολογιστές να μας νικήσουμε ; Ίσως μια μέρα , αλλά αμφιβάλλω ότι θα γίνει  σύντομα αναφέρει κλίνοντας ο αρθρογράφος.

Πηγή:WSJ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα