Ο Τσίπρας στέλνει προσκλητήριο, η Γεννηματά δεν το παραλαμβάνει

Ο Τσίπρας στέλνει προσκλητήριο, η Γεννηματά δεν το παραλαμβάνει
Meeting of Prime Minister Alexis Tsipras with the head of the Democratic Alignment Fofi Gennimata in the context of meetings with the political leaders, in Athens, Greece on June 20, 2017. / . , 20 2017. Nikos Libertas / SOOC

Πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης αποστέλλει ο Έλληνας πρωθυπουργός "κλείνοντας το μάτι" στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. "Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός"¨απαντά η Φώφη Γεννηματά

Πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια, τιτλοφορείται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί την Κυριακή στα περίπτερα.

Ξεκινώντας από το θέμα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζει τη σημασία της κοινής παραδοχής, ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές. «Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος; Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ», σημειώνει με έμφαση.

Επίσης, βρίσκει την ευκαιρία να επισημάνει τα «κέρδη» για την Ελλάδα σε αυτόν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι χάρη στη δική μας διαπραγματευτική στάση επιτεύχθηκε μια καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Αν είχαμε υπογράψει όταν φώναζε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν θα υπήρχαν».

Για το πρόβλημα της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ήδη από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα έχουμε δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας. Ενώ την καταστροφική πενταετία 2010-2014, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, φτάσαμε η χώρα να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ανέργους».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης στη «Νέα Σελίδα» ασχολείται με τη συζήτηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου, με τον Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί». Καλεί, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο, «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Ερωτηθείς για το τι προσδοκά από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, εκφράζει επιθυμία για κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι κοντά σε μια Ευρώπη των συναινέσεων, μια Ευρώπη απεγκλωβισμού από τις πολιτικές λιτότητας. Και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ειδικότερα, αναφέρει: «Η ύπαρξη Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποτέλεσμα πολιτικών συσχετισμών. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτοί οι συσχετισμοί θα διατηρηθούν ή θα μετατραπούν στις επικείμενες εκλογές».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικά βήματα – πράγμα που, βεβαίως, προϋποθέτει και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας».

Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ακόμα πιο εντατική δουλειά προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυρότερης σύνδεσης με την κοινωνία» -και πάντως «πολύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

Ενώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, τέλος, προαναγγέλλει «πιο εντατική δουλειά, τόσο πάνω στα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα για κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής όσο και στα ζητήματα της καθημερινότητας».

Φώφη Γεννηματά: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι συμπλήρωμα κανενός

«Συμπλήρωμα κανενός δεν θα γίνουμε», υπογραμμίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στην εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”, συμπληρώνοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι το κλειδί». Αυτή η τοποθέτησή της ερμηνεύεται από στελέχη της ΔΗΣΥ, ως απάντηση στο άνοιγμα διαλόγου για συνεργασία από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, σταθερή και όχι ευκαιριακή», τονίζει η κ. Γεννηματά ενώ επισημαίνει ότι «το πραγματικό δίλλημα σήμερα είναι: εθνική συνεννόηση ή καταστροφή. Σε αυτό το εθνικό δίλημμα έχουν να απαντήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που εξακολουθούν να παίζουν το παιγνίδι του μικρού δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια, όμως με άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση και όχι με νέες ψεύτικες ελπίδες, καθώς, όπως λέει «η κρίση έφερε τα μνημόνια και τη λιτότητα και όχι τα μνημόνια την κρίση».

«Η περίοδος 2004-2009 με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή, επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομία. Με τις κυβερνήσεις Τσίπρα η χώρα πισωγύρισε. Εγκλωβίστηκε στο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα και οδηγήθηκε στη μόνιμη επιτροπεία με δεσμεύσεις που ναρκοθετούν την προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Δεν ξεχνάμε τίποτα, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Όμως η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Με εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και αξιόπιστη κυβέρνηση ευρείας στήριξης. Μόνον έτσι θα υπάρξει πραγματική ελπίδα», αναφέρει.

Άλλωστε και το Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά «με προοδευτική Κυβέρνηση μετά τα μνημόνια» σχολίασε:

“Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ το είπε και χθες και το εννοεί:

«Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες Κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό – όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση – έχει αποτύχει.

Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ Τσίπρα, όσο και για τον κ Μητσοτάκη.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και Κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Με την ευκαιρία να επισημάνουμε και πάλι ότι η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο”.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

“Ο κ. Τσίπρας φαίνεται συνειδητοποιεί ότι το δεκανίκι των ΑΝΕΛ είναι πια καμένο και ψάχνει άλλους συμμάχους. Πολύ δύσκολο να βρει…”, ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα