Στον “αέρα” η απειλή Χαρακόπουλου για παραίτηση

Στον “αέρα” η απειλή Χαρακόπουλου για παραίτηση

Προσπάθεια διευθέτησης της κόντρας Χαρακόπουλου με κυβέρνηση για τη συμφωνία για το γάλα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να διατυπώσει την άποψη του για τη συμφωνία για το γάλα έκανε την Παρασκευή την παρακάτω δήλωση.

“Αναμένω τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για το γάλα, το οποίο αρχικώς επρόκειτο να ανακοινωθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να τοποθετηθώ με τη δέουσα υπευθυνότητα, όπως άλλωστε, θεωρώ, ότι έπραξα μέχρι σήμερα”.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είναι “αδικαιολόγητη η εμμονή τους στην εφαρμογή κάποιων προτάσεων που αποδεδειγμένα όχι μόνον δεν θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά θα πλήξουν παραγωγικούς τομείς”.

Για “παραφωνίες” έκανε λόγο ο Α. Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε πάντως αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία με την τρόικα για το γάλα.

“Είναι κρίμα όταν η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες. Το θεωρώ άδικο και στενόχωρο για τον κόσμο να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες. Προχωράμε. Όλα θα γίνουν κανονικά, όπως πρέπει”, συμπλήρωσε. Εμείς προχωράμε κανονικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή και Θάνο Μωραΐτη, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος καταφέρθηκε, σε δηλώσεις του, κατά της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Παράλληλα, το μεσημέρι, ένας άλλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Και η μάχη του γάλακτος, συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη συμφωνία για το γάλα προβλέπει τα εξής:

• Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο “φρέσκο”) που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες.

• Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών, σημείο στο οποίο αρχικά αντιδρούσε η τρόικα. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.

• Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου “φρέσκο” στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα