Ανένδοτος υπέρ ευρώ από Ν.Δ και λοιπές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Ανένδοτος υπέρ ευρώ από Ν.Δ και λοιπές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί καχυποψία για τις προθέσεις Τσίπρα και αγωνία για την κατάληξη. Οι δύο τάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι εκλογικές ανησυχίες και το ερώτημα εάν και πως μπορεί να σταματήσει επερχόμενο Grexit

Ετοιμοι για ανένδοτο αγώνα υπέρ της παραμονής στο ευρώ δηλώνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αναζητώντας προς τούτο συμμαχίες με τις λοιπές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τρόπους, εάν είναι δυνατόν, να μπει φρένο σε επερχόμενο Grexit.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνεδρίασε χθες, επικράτησαν δύο τάσεις: Μία ομάδα πρώην σαμαρικών και σκληρών δεξιών (Βορίδης. Γεωργιάδης κλπ) που θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξαρχής είχε σχέδιο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, παρουσιάζοντας ως “κακούς” τους Ευρωπαίους για να πείσει τον κόσμο να τον ακολουθήσει στη ρήξη. Και μία πολυπληθέστερη ομάδα των υπόλοιπων τάσεων, που ανησυχεί διότι θεωρεί το Grexit πλέον πολύ πιθανό, αλλά θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει κατά βάση εγκλωβιστεί σε μία τακτική που απέτυχε.

Το ζήτημα όμως, όπως συμφώνησαν άπαντες, είναι εάν και τι μπορεί να κάνει η Ν.Δ. Το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με στόχο να αναγκαστεί ο κ.Τσίπρας είτε να δεσμευτεί στη Βουλή για συμφωνία είτε να ομολογήσει ότι οδεύει προς ρήξη, κατατέθηκε, πλην όμως είναι στο χέρι της κυβέρνησης να το δρομολογήσει.

Κορυφαία στελέχη έλεγαν ότι εάν αποδειχθεί σε αυτή τη συζήτηση ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει το Grexit, η Ν.Δ και οι υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να ξεκινήσουν μία μάχη κινητοποίησης του κόσμου και πολιτικών παρεμβάσεων με την ελπίδα να αποτρέψουν αυτό το σενάριο. Κατά τη συνεδρίαση άλλωστε συζητήθηκε και ο συντονισμός με δυνάμεις του ευρωπαϊκού μετωπου και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις υπέρ της παραμονής στο ευρώ, όπως και πριν το δημοψήφισμα, το οποίο όμως είχε το γνωστό αποτέλεσμα.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, με ορισμένους στη Ν.Δ να προσδοκούν ότι θα διαλυθεί η κυβερνητική πλειοψηφία αρχής γενομένης από τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝΕΛ. Αυτό όμως δεν απαντά στο ερώτημα, πως θα κλείσει συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Εκλογικά σενάρια συζητήθηκαν πάντως κατά κόρον στην πεντάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με ορισμένους να προκρίνουν ακόμη και την κοινή κάθοδο των κομμάτων που στήριξαν το “ναι” και τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη. Αλλά και στελέχη που δεν τοποθετήθηκαν χθες, όπως ο Νίκος Δένδιας θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ο κ.Τσίπρας να επιστρέψει την Κυριακή χωρίς συμφωνία και να επιλέξει τις κάλπες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα