Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Απαγόρευσαν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Ισραήλ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Απαγόρευσαν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Ισραήλ
United Arab Emirates's Sergiu Toma, above, flips Italy's Matteo Marconcini during the men's 81 kg judo competition of the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Tuesday, Aug. 9, 2016. (AP Photo/Gregory Bull) AP

Χωρίς εθνικά διακριτικά και την σημαία της χώρας τους συμμετείχαν οι ισραηλινοί τζουντόκα στο παγκόσμιο τουρνουά, ενώ και ο χρυσός πρωταθλητής του Τζούντο δεν άκουσε τον εθνικό ύμνο της χώρας του

“Όλες οι εθνικές αποστολές, περιλαμβανομένης της ισραηλινής θα πρέπει να έχουν απολύτως την ίδια αντιμετώπιση, σε όλους τους τομείς χωρίς καμία εξαίρεση”, ανέφερε επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η “υπόδειξη” αυτή της Διεθνούς Ομοσπονδίας δεν τηρήθηκε στο Διεθνές Τουρνουά Τζούντο που διοργανώθηκε στο Άμπου Ντάμπι την προηγούμενη εβδομάδα και στο οποίο οι αθλητές του Ισραήλ αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν χωρίς τα διακριτικά της πατρίδας τους.

Επιπλέον, όταν ο ισραηλινός τζουντόκα Ταλ Φλίκερ ανέβηκε στην υψηλότερο θέση του βάθρου, στην κατηγορία μεσαίων βαρών, δεν ακούστηκε το Χατίκβα, ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ, ούτε και υπήρξε έπαρση της σημαίας της χώρας του.

Αντί για αυτά, ο Φλίκερ, άκουσε από τα ηχεία τον επίσημο ύμνο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο και είδε να υψώνεται η σημαία της. Ο λόγος για αυτή την κίνηση από πλευράς διοργανωτών, που καμία σχέση δεν έχει με το πνεύμα του αθλητισμού, είναι η απουσία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ, το οποίο, οι περισσότερες αραβικές χώρες δεν αναγνωρίζουν.

“Ήταν περίεργο” δήλωσε στο CNN Sport ο Φλίκερ που κατά την ανάκρουση του ύμνου της Ομοσπονδίας ψιθύριζε τους στίχους εκείνου της πατρίδας του. “Τραγούδησε το Χατίκβα γιατί δεν ξέρω κάτι άλλο. Αυτός είναι ο ύμνος μου. Ο κόσμος ξέρει από πού είμαι”.

Λίγες ώρες πριν από τον Φλίκερ, στο τρίτο σκαλί του βάθρου είχε σταθεί η συμπατριώτισσά του, Τζίλι Κόεν και αυτή υπό την σημαία της Ομοσπονδίας.

“Ούτε ο ύμνος του Ισραήλ, ούτε η σημαία. Μία ντροπή για το πνεύμα του αθλητισμού”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ έκανε λόγω για “υποκρισία”.

Ο Γιασουσίρο Γιαμασίτα, που από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος τζουντόκα όλων των εποχών, δήλωσε στο CNN: “ To Τζούντο είναι μια γέφυρα που συνδέει τους ανθρώπους του κόσμου, τις χώρες και τις κουλτούρες τους. Σε αυτό τον εύθραυστο κόσμο, το Τζούντο μας δίνει την ελπίδα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θέτουν οι πολιτικές εντάσεις, οι βιαιότητες και οι διακρίσεις”.

Πηγή: CNN/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ AP Photo/Gregory Bull

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα