Ολάντ: O λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας
Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μην λάβει καν το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση
- 03 Οκτωβρίου 2016 19:14
Οι ήδη μικρές πιθανότητες του Φρανσουά Ολάντ να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία φαίνεται ότι ελαχιστοποιούνται καθώς μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει πως δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε καν την υποστήριξη του κόμματός του.
Οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες εκτιμούν ότι ο Ολάντ θα έχανε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του. Με την πιο όμως δείχνει ότι είναι πιθανόν να χάσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος από τον πρώην υπουργό Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ.
Ο 53χρονος Μοντεμπούρ, που έχει ακολουθήσει αριστερή γραμμή, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου προέδρου, τον Ιανουάριο. Η δημοσκόπηση του BVA-Salesforce, που διενεργήθηκε στο διάστημα 13-20 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι ο πρώην υπουργός θα κέρδιζε το χρίσμα, με 52% έναντι 48% του Ολάντ.
Ιστορικά πρωτεία αποδοκιμασίας
Ο Φρανσουά Ολάντ, 62 ετών, είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας στη σύγχρονη ιστορία της. Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, όμως αναμένεται ότι θα το κάνει τον Δεκέμβριο. Εκτός από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, η διακυβέρνηση Ολάντ είχε να επιδείξει νομοσχέδια που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις, με πιο πρόσφατο το εργασιακό νομοσχέδιο που ξεσήκωσε τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, η πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη και αναχαίτιση της ανεργίας, στα πλαίσια της στήριξης του κοινωνικού κράτους, που έγιναν όχημα για την εκλογή Ολάντ δεν έχουν αποδώσει στην πενταετή θητεία τα δέοντα.
Μονομαχία δεξιάς και ακροδεξιάς για την προεδρεία
Σύμφωνα με όσα δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια “μονομαχία” μεταξύ της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου από τη μια και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ή του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ από την άλλη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός πως ο Νικολά Σαρκοζί έχει “μπολιάσει” το λόγο του με προτάσεις που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίες μοιάζουν να στοχεύουν προς ακροατήρια στα δεξιά του, δηλαδή στο Εθνικό Μέτωπο.
Ο πρώην πρόεδρος (2007-2012), κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς και έχει πυροδοτήσει θύελλα επικρίσεων σε βάρος του, με την ακόλουθη δήλωση την περασμένη βδομάδα: « Αν κάποιος θέλει να γίνει Γάλλος, μιλάει γαλλικά, ζει σαν Γάλλος (…) Όταν γίνεστε Γάλλοι, οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες».
Όποιες και να είναι οι εικασίες, η μόνη σταθερά εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 23ης Απριλίου του 2017, είναι η επέλαση της Λε Πεν. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe, που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, η Μαρίν Λε Πεν θα εξασφάλιζε άνετα την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκογών, με ποσοστό 27% – 28%. Η μόνη πιθανότητα η ηγέτης των ακροδεξιών να έκοβε το νήμα δεύτερη, θα ήταν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση να ερχόταν αντιμέτωπη με τον Αλάν Ζιπέ με υποψήφιο με τους σοσιαλιστές τον Φρανσουά Ολάντ.
Η υποψηφιότητα Μοντεμπούρ
Στις προκριματικές του 2011 ο Μοντεμπούρ είχε κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 17%. Ωστόσο το χρίσμα πήγε τότε στον Ολάντ, ο οποίος στις εκλογές του 2012 κέρδισε τον Νικολά Σαρκοζί. Να σημειωθεί ότι ο νυν πρόεδρος είναι ο πρώτος σοσιαλιστής που αναλαμβάνει καθήκοντα από το 1994, όταν και έληξε η δεύτερη θητεία του ηγέτη του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Μιτεράν.
Στο παρελθόν, ο Μοντεμπούρ δεν έχει φερθεί με ιδιαίτερη αβρότητα στον Ολάντ. Το 2007, όταν η τότε σύντροφός του Ολάντ, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ , ήταν υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, ο Μοντεμπούρ, που τότε ήταν εκπρόσωπός της, είχε δηλώσει ότι η Ρουαγιάλ “έχει μόνο ένα ελάττωμα, τον σύντροφό της”.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ